Start för innehåll

Infruset men absolut inte kallt!

Härom veckan fick Vilhelmina folkbibliotek besök av Bo Carlsson då han gav en sång- och berättarföreställning om poeten Gustaf Fröding. Tyvärr var vi inte så många som möttes i Malgomajskolans restaurang men vi som var där fick en mycket trevlig och tänkvärd kväll tillsammans.

Förutom att berätta om Gustaf Fröding, hans barndom och uppväxt, delade Bo med sig av sin egen uppväxt och livsresa. På ett gripande och utlämnande sätt beskrev han sin barndom med en auktoritär far och hur detta påverkade även hans vuxna liv. Efter lång tid i terapi har Bo dock kunnat ändra på sitt livsskript som han menar skrivs av händelser i den unga barndomen och påverkar vårt liv i större utsträckning än vad vi kanske förstår.

Bo drog paralleller till Gustaf Fröding som var uppväxt med en frånvarande far och en psykiskt sjuk mor. Detta fick Fröding att tidigt hamna i alkoholism och så småningom på sinnessjukhus. Han blev även anklagad för sedlighetsbrott för dikten En morgondröm. Bo Carlsson ville inte läsa upp dikten för oss åhörare då han tyckte att den var för erotiskt men jag bjuder er på de första raderna. Vill ni läsa hela dikten så är ni välkomna in på biblioteket och låna boken Samlade dikter!

Och som knoppen av Ariens ros
                                                en vår
                                                sina skylande blad från pistillerna
                                                slår
                                                inför sol, inför vindar och frön
                                                låg hon naket och utslaget skön
                                                 …

Bo blandade sitt berättande med uppläsningar av Frödings dikter, framförde tonsatta dikter, allsång och han sjöng även en liten serenad till en av kvinnorna i publiken. Detta gjorde att denna kväll blev en bra blandning av skratt, allvar, sång och berättande.

Kärlekslöshet i barndomen och hur det påverkar oss ända upp i vuxen ålder är ett ämne som Bo brinner för. Han har jobbat ute i skolklasser för att aktivt bryta mobbning och få utsatta barn att ändra sina skript som de fått med sig i uppväxten. Jag avslutar med Bos egna ord till alla oss föräldrar och vuxna:

"Min förhoppning för den framtida mänskligheten är att alla föräldrar
                                   ger sina barn en innerlig och villkorslös kärlek"

Vill du själv lyssna på tonsatta Fröding-dikter? Gå till musikwebb.se och leta fram Mando Diaos Infruset! Med ditt lånekort har du tillgång till mängder av bra musik.

Boktips till dig som vill ha mer av och om Gustaf Fröding

1. Calibariel (2000)

Omslagsbild för Calibariel
    en Frödingbok

Av: Berg, Bengt

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Calibariel.
    Hylla: Hc.03
    1. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), Calibariel
  2. Svenska kärleksbrev (2005)

Omslagsbild för Svenska kärleksbrev
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Svenska kärleksbrev
  3. Samlade dikter (1983)

Omslagsbild för Samlade dikter

Av: Fröding, Gustaf

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Samlade dikter.
    Hylla: Hc.03
    1. Bok (1 st) Bok (1 st), Samlade dikter
    2. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), Samlade dikter
  4. Gustaf Fröding (1999)

Omslagsbild för Gustaf Fröding

Av: Bergsten, Staffan

Språk: Svenska
    Klicka för att sätta betyg på Gustaf Fröding.
    Hylla: Gcz Fröding, Gustaf
    1. Bok i serie (1 st) Bok i serie (1 st), Gustaf Fröding

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Inga kommentarer lämnade
CS Library-RSS

Artiklar

1. Nobelpriset i litteratur 2017 går till Kazuo Ishiguro