Annorlunda klassiker

Hitta de gömda skatterna i bibliotekets hylllor!

Röda rummet av August Strindberg
Annat än dammiga klassiker?

Det är lite prestige i att ha läst stora klassiker som Strindbergs Röda rummet och Dostojevskijs Brott och straff. Det finns även människor som finner stort nöje i att kämpat sig igenom Odysséens ca 12 000 verser på daktylisk hexameter.

Men det finns andra, kanske mer intressanta, klassiker som gömmer sig bland hyllorna i biblioteket. Mörka skrämmande böcker som kan sätta sig i själen och följa med dig genom livet. Jag har länge dragits mot de mörkare och mer skrämmande delarna av litteraturens värld. Det hesa kraxandet av Poes korp är lika närvarande i mitt sinne som Odysseus irrfärder och Pickmans ateljé är en betydligt mer njutbar plats att besöka än Strindbergs röda rum.

Om du inte tidigare har vågat besöka dessa världar som gömmer sig i bibliotekshyllorna vill jag ta dig med på en liten vandring in i en mörkare och mer skrämmande värld.

 

Mary Wollstonecraft Shelley
Frankenstein av Mary Wollstonecraft Shelley

Ett av de mest berömda litterära monstren skapades av Mary Wollstonecraft Shelley år 1818 när hon skrev boken Frankenstein, eller Den moderne Prometeus. Den varelse som rör sig mellan boksidorna har dock lite gemensamt med den anod- och katodförsedde jätte som brukar stolpa omkring i modernare versioner av historien. Shelleys monster är en mycket mer tragisk och mörk varelse.

 

Dracula av Bram Stoker
 

Bram Stoker

Ett annat av de stora litterära monstren är Dracula. Även här har tiden och tolkningar av historien ändrat hans natur, utseende och uppförande precis som i fallet Frankenstein. Den vampyr som Bram Stoker skapade i romanen Dracula är en mer skrämmande figur än senare tidens representanter för vampyrsläktet. Historien om hur den unge advokaten Jonathan Harker, hans fästmö Mina Murray, och Professor Abraham Van Helsing kämpar mot den mäktige greven drar in läsaren i ett mörk och dimmigt London som hemsöks av en uråldrig ondska.

 

 

H. P. Lovecraft
Necronomicon av H.P.Lovecraft

En författare som jag alltid återkommer till är Howard Phillips Lovecraft eller H.P. Lovecraft som han oftast kallas. Hans noveller om Cthulhu och andra varelser med ofta utomjordiskt ursprung växte till en hel mytologi som har inspirerat bland annat filmer , böcker och spel. Om man vågar sig på att läsa Lovecrafts verk på engelska kan man ge sig på Necronomicon : the best weird tales of H. P. Lovecraft. En liten pärla på 878 sidor. I denna samling finns bland annat novellen Pickman's model som handlar om en konstnär vars detaljerade verk visar sig ha en väldigt obehaglig inspirationskälla.

 

Edgar Allan Poe

Slutligen måste

 The Complete Tales and Poems of Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe nämnas. Hans noveller var något jag glatt slukade när jag var yngre. Förutom Huset Ushers undergång, Röda dödens mask och Det skvallrande hjärtat har han skrivit den berömda dikten Korpen vilket är en av de få dikter jag gärna läser. En hel del av Poes verk har, liksom Lovecrafts, inspirerat till filmer och även till en del musik.


Mera skräck?

Detta är bara en liten del av den skräcklitteratur som man kan hitta i bibliotekets hyllor och det finns förstås många läsvärda böcker av mer nutida författare. En del författare har inspirerats av och spunnit vidare på sina klassiska föregångares historier medan andra skapat sina egna skräckvisioner och monster.

Ge er nu in på egen hand i hyllorna och läs dessa böcker eller hitta egna skrämmande favoriter.

 

/Inger Fransson

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Inger Fransson den 21 januari 2013