Att besöka Taj Mahal

-Indiens absolut största sevärdhet

Taj Mahal är nog Indiens absolut största sevärdhet. Annonser för resor till Indien brukar oftast illustreras med en bild av Indiens mest kända byggnad. Jag har haft förmånen att besöka det vid två tillfällen – en gång i sol och en gång i regn. Det var lika vackert även i regn! Det lär vara möjligt att besöka Taj Mahal på kvällen, i månsken, men det måste bokas långt i förväg. Förmodligen kostar de biljetterna mer. 

Taj Mahal - Indiens största sevärdhet
Taj Mahal byggdes på 1600-talet av kejsaren Shah Jahan som ett minne efter hustrun Mumtaz Mahal som dog 1632. Det tog över 20 år att bygga, vilket knappast är förvånande eftersom det är mycket stort. Det måste ha varit komplicerat att forsla dit så mycket marmor och ädla stenar – huvudsakligen från andra länder. Det är inte bara en byggnad, utan flera stycken och dessutom en magnifik trädgård.

Jag tänkte berätta lite om min senaste resa, i februari 2013. Vi var en liten grupp på 6 personer och reste med en minibuss från New Delhi till Agra. Vi hade bokat en indisk chaufför. Den bilresan var nog den värsta jag någonsin upplevt!

Det visade sig snabbt att vi åkte en ganska gammal väg som var i dåligt skick. Resan gick rakt igenom ett otal byar och små samhällen. Övriga fordon som vi trängdes med var lastbilar från skilda delar av Indien. Chauffören körde på det vanliga indiska sättet, d v s fort och ryckigt med många tvärnitar. Säkerhetsbälten brukar oftast saknas i indiska fordon, så vi fick  hålla i oss för glatta livet och bara följa med. Jag brukar sällan vara åkrädd, men den här gången trodde jag verkligen inte att jag skulle överleva!

Efter en natt på ett överdådigt, palatsliknande hotell i Agra for vi iväg tidigt på morgonen. Tanken var att det skulle vara något färre besökare än vanligt. Det regnade och var ganska svalt, men kön var ändå lång.

Vi närmade oss Taj Mahal, och fick åka sista biten i en eldriven buss. Tanken är att det inte ska bli så mycket föroreningar i Agra. Sedan blev det en lång väntan… Kön var lång, även ganska tidigt på morgonen. Det satt en vakt i en särskild vaktkur och så småningom bildades det två köer, en för män och en för kvinnor. I säkerhetskontroller i Indien är det brukligt att män visiterar män och kvinnor visiterar kvinnor.

Vissa saker får man inte föra in. Naturligtvis gäller det sådant som skulle kunna göra åverkan på byggnaden, men sedan finns det annat som inte heller är tillåtet.  Eller vad sägs om pennor, böcker, spelkort m m! (Man vill inte att turister tillbringar alltför mycket tid vid mausoleet.)

Sedan kom vi äntligen fram till där man kan köpa biljetter. Där blev återigen två köer – en för indiska turister och en för övriga. Indiska turister betalar en symbolisk avgift och utlänningarna får köpa biljetter för ungefär 30 gånger den summan! I och för sig, betalar man som utlänning ungefär 100 kronor och det kan det definitivt vara värt… Och då får man en flaska vatten också.

Vi hade en indisk guide med oss. Han berättade en hel del om Taj Mahal och stannade lite nu och då för att visa var man kunde fotografera. Några av oss var ambitiösa och gick uppför några trappor och ut på det platta taket för att se utsikten därifrån.

Regnigt besök vid Taj Mahal
Sedan for vi tillbaka till hotellet för en försenad frukost. Efter lunch blev det återresa till New Delhi. Den här gången hade tydligen chauffören ”hittat” den nya motorvägen! Vi slapp trängas med lastbilar och vi slapp åka igenom alla byar. Det var tyst och lugnt. Kort sagt: En behaglig, vilsam resa som dessutom tog betydligt mindre tid än resan till Agra.

 

/ Birgitta Jonsson, Åsele bibliotek

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Birgitta Jonsson den 30 maj 2013