Att inte vilja se

Att inte vilja se, den fjärde delen i sviten Det stora århundradet.

Jag har lyssnat på de tre föregående delarna med stor behållning och den här ljudboken gjorde mig inte heller besviken. Den handlar som de tidigare om de tre norska fiskarbröderna Lauritzen och i den här boken är det äldste brodern Lauritz som står i centrum.

Andra världskriget rasar och bröderna Lauritz och Oscar har sina sympatier hos Tyskland, medan den homosexuelle brodern Sverre liksom Lauritz och Oscars hustrur är vänsterorienterade. Ändå lyckas de hålla ihop familjen, förutom Lauritz son Harald som blir SS-officer och som inte längre ses som en son i familjen.

När förföljelsen av judar intensifieras ökar spänningen och även sprickorna i familjen, eftersom Oscars hustru visar sig ha judiskt påbrå.

Det som är intressant med historiska romaner är att man kan få en helt annan känsla för hur det var att leva i en tidsepok genom den. När man följer och lär känna gestalterna blir det lättare att förstå hur det faktiskt kunde vara på den tiden historien inträffade och inte bara inte bara se "facit" i efterhand.

I slutet av boken är Lauritz gammal och en liten gosse föds i familjen som kommer att heta Eric - Jan Guillous alter ego.

Jag ser fram emot fortsättningen!

Tomas Bolme som uppläsare tycker jag fungerar bra.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Berith Enkvist den 22 december 2014