Att läsa på olika sätt

V8-biblioteken erbjuder böcker i olika former så att alla ska kunna ta del av det skrivna ordet.

Äppelhyllan - tillgängliga medier för barn

Äppelhyllan är en plats i biblioteket där barn kan hitta medier som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar. Där finns böcker för och om barn med funktionsnedsättning.

Äppelhyllan logga äpple
Exempel på vad som finns på Äppelhyllan:

- Böcker på teckenspråk. 

- Böcker med TAKK. 

- Taktila bilderböcker 

- Teckensånger. 

- Lär dig teckenspråk. 

- Broschyrer för dig som vill veta mer.

Lättlästa böcker

Många människor behöver enkla texter.

På biblioteket finns lättlästa böcker. De har ett enkelt och rakt språk. Meningarna är korta. Ofta innehåller de många bilder.

Det finns romaner, deckare, dikter och faktaböcker.

Storstilsböcker

För dig som vill ha böcker med lite större text finns det storstilsböcker på biblioteken. Alla ord är de samma som i de vanliga tryckta böckerna, den enda skillnaden är att bokstäverna är större.

Ljudböcker

För dig som vill lyssna på böcker finns ljudböcker på CD eller Mp3-skiva. Ljudböcker är ofta inlästa av skådespelare eller författarna själva.

Talböcker

En talbok är en inläst bok för dig som har en läsnedsättning, till exempel dyslexi eller en synnedsättning. Det finns talböcker för både barn och vuxna. 

Talböcker kan du låna på biblioteket eller ladda ner med appen Legimus. Kontakta biblioteket för att få inloggning till Legimus. 

Punktskrift

För dig som har en synnedsättning finns det böcker med punktskrift, där du läser med fingrarna. Det finns tusentals böcker med punktskrift att låna från Myndigheten för tillgängliga medier. Ofta är barnböckerna både taktila och försedda med punktskrift.

Myndigheten för tillgängliga medier har även en punktskriftstjänst som gör punktskrift av artiklar ur tidskrifter med mera. För mer information om punktskriftstjänsten gå till Myndigheten för tillgängliga mediers hemsida.