Att pyssla - en livsstil

Att pyssla - en livsstil

Jag älskar att pyssla och har gjort det i hela mitt liv
. Att pyssla förgyller min vardag och jag har provat på en massa olika hantverk. Oftast när jag kommer på en sak som jag vill göra fastnar jag för just detta en tid och pysslar på med det så fort jag kan. Men ibland kan det också vara så att jag känner ett sådant sug att pyssla men inte riktigt vet vad jag vill göra. Då finns det ju en hel del inspirerande böcker och tidningar om allt mellan himmel och jord. Just nu har jag en massa projekt på gång samtidigt, jag syr en massa tyghjärtan som jag inte vet vart jag ska hänga, men jag gör det för att jag tycker det är kul och jag mår bra av det. Jag syr dessutom en rosa/rutig julgris med formbar knorr som ska stå under granen till jul. När jag inte orkar sitta vid symaskinen längre tar jag fram mina mormorsrutor som till slut ska bli en filt.
 
Sommaren 2011 var en hård sommar
, då var det endast betong som gällde för mig. Betongfat, krukor, blad, stora änglar, små änglar, grodor, underlägg, jag hittade även leksakssandformar som jag hällde betong i. Allt jag såg av plast (som är lättast att använda för betongprojekt) skyndade jag mig att ta reda på. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan skapa av betong.

Så fort jag kommer på en ny grej jag vill prova på att göra så samlar jag såklart på mig en massa material till detta vilket har resulterat i en hel del tyger, pärlor, ståltråd av olika tjocklekar, akvarell- och oljefärger med block och penslar, betongsäckar och alla dessa plastföremål, allt som kan höra till scrapbooking tillverkning, mosaik och porslinskross till krukor, fat och brickor som behöver förnyas, hobbyfärger m.m. m.m. Jag har alltså en hel del grejer att hålla ordning på.
 
Det här med pärlor och ståltråd
har följt mig sedan många år tillbaka. Jag har gjort smycken, ljuslyktor, krokar och annat smått och gott. Två större projekt med ståltråd har det blivit under åren, och det är ljuskronor. En i snirklig variant med lyktor för värmeljus och prismor i olika färger, helt i min stil som jag själv har i mitt vardagsrum. Den andra är rejäl, gjort av ett antal snurror najtråd, även den med lyktor i klarglas för värmeljus, den hänger hos mamma och pappa i deras vardagsrum. Egentligen har jag gjort tre ljuskronor, fast till den tredje använde jag mig av tunn, tunn ståltråd, pärlor och sytråd, de blev en miniatyrljuskrona till ett fint dockskåp min morfar byggde till mig när jag var yngre. Nu när jag är vuxen tycker jag att det är jätteroligt att även måla miniatyrtavlor till dockskåpet, göra miniatyrvispar av ståltråd och annat nödvändigt som kan behövas för att man ska kunna leva i ett dockskåp.
 
 
Jag vill nästan alltid ha något att pyssla med, det är inte lika kul att sitta i soffan och se på tv på kvällen om jag inte har något att sätta händerna i. Nu är det november och det börjar bli vinter, det betyder virkning av vantar och tofflor. Förhoppningsvis kanske jag kan sticka min första kofta eller tröja i vinter, det är något jag ännu inte hunnit prova på. 

Förra hösten lärde jag mig att göra smycken med glasfusionmetoden. Det var så roligt att jag gick kursen två gånger, så nu har jag massa glasplattor i olika storlekar med olika mönster och färger liggandes. En del har såklart blivit smycken och presenter till familjen, släktingar och mig själv. Som ni säkert har förstått vid det här laget så är pysslandet en stor del av mitt liv, det är min livsstil. Jag får inspiration av det mesta och vill även prova på det mesta. Kan man inte komma på nya saker att skapa kan man alltid göra om gammalt till nytt. En slips blev en fin smyckepåse och några bitar sidentyg i olika färger och en bit rött linnetyg från ett fåtöljöverdrag blev en snygg sittpuff. Det går att göra hur mycket som helst, mitt enda problem är utrymmet. Men när jag inte längre får plats med allt jag tillverkar då flyttar jag till större, för pyssla kommer jag aldrig att sluta med. Vill du se några av mina saker så finns en del av dem på Åsele bibliotek.

/ Stina Persson, Åsele
 
 

Några boktips:

 

Zacke, Susanna: Galen i garn

Zacke, Susanna: Betong – en gjuten hobby

Nilsson, Malin: Betong med guldkant 

Kärrlander, Maja: Mera passion för pärlor

Hedengren, Sania: Garn, garn, garn

Hedengren, Sania: Skapa med betong & mosaik

 
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 13 november 2011