Början på en underbar vänskap

-om tjusningen med bokserier

Händer det dig som det händer mig, att du faller handlöst för en karaktär då och då? Efter att ha levt med en huvudperson i en vecka eller längre så händer det att vi utvecklar något av ett band. Vi har ätit frukost ihop, vi har haft konversationer i duschen, vi har gått till sängs och vi har vaknat tillsammans. Det är klart att man svetsas samman.

Djupt inne i böckernas värld
Likt andra relationer här i livet kan det vara både en befrielse att bli av med varandra, och ett sorgligt farväl. Kanske har vi dragits lite väl länge med varandras later, gått där och irriterats, att vi närmast drar en lättnadens suck när boken äntligen slås igen för sista gången. ”Tack och hej. Kul att ses, men nu tror jag att jag drar vidare till något annat.” Eller så har vi dragit ut på de där sista kapitlen, de där sista sidorna, för att vi inte vill skiljas åt. Ibland lever konversationerna i duschen vidare bortom boksidorna, tills vi är redo att släppa taget eller tills karaktären fått nytt liv på nya boksidor.

Det är ju det som är tjusningen med en bokserie. Att återse en gammal vän, en älskare från förr. Att få bli förälskad på nytt igen. Är du inte jätteintresserad av något seriöst förhållande finns det mängder av deckarböcker att dejta – serier med nya fristående mordfall att lösa i varje roman, men med en återkommande kommissarie som hjärtat klappar lite extra för. Ni behöver aldrig komma varandra riktigt djupt inpå livet, men karaktären finns där som ett trevligt sällskap när andan faller på. Fördelen med att dejta är att ni aldrig får veta tillräckligt mycket om varandra för att tröttna, och friheten i den kravlösa kärleken kanske är precis vad du är öppen för just nu.

Om du istället vill satsa på något mer seriöst finns det böcker med större utrymme att utveckla en meningsfull relation till din favoritkaraktär. Det handlar om bokserier där vi får följa med i karaktärernas högst personliga utveckling, genom yttre och inre påverkan, genom glädje och sorg. När en karaktär utvecklas finns dock risk för att ni växer ifrån varandra, att ni utvecklas åt skilda riktningar. Med lite tur finner ni en symbios som utmanar och driver er åt samma håll, men inte sällan tappar man bort varandra lite på vägen. Det är så det är här i livet. Relationer är viktiga när de uppstår och pågår, men ibland håller det inte och det är också okej. Därmed inte sagt att vi inte kan njuta av dem ordentligt medan de pågår. Det kan till och med bli en relation som påverkar dig för resten av livet, även om själva relationen tagit slut för länge sedan.

Det finns även en tredje kategori böcker – de där som nästan aldrig tar slut. De är som ett äktenskap, bokserierna med upp mot tjugo, trettio, fyrtio, ja FEMTIO olika delar. Ju fler böcker du tagit dig igenom, desto större benägenhet har du att förlåta oförrätter och härda ut även när ni inte är synkade. Ni utvecklas flera gånger om på olika håll; du går igenom studietid, byte av partner, ny karriär, barn som flyttar hemifrån och böckernas karaktärer dör, deras barn tar över, släktträdet breder ut sig och du följer med på resan. Ibland går ni hand i hand, ibland undrar ni vad i hela friden den andra sysslar med. Men om kvällarna är det ändå varandra ni går till sängs med, och det är en trygghet värd långt mer än ett par korta passionerade år.

Kvinna i skinglat hår sitter och läser ur orange bok_illustration
För dig som vill dejta rekommenderas Karin Fossums deckarböcker om kriminalkommisarie Konrad Sejer och kollegan Jacob Skarre, samt Lee Childs romaner om den kringresande före detta militärpolisen Jack Reacher.

För dig som är ute efter något mer seriöst rekommenderas Viveca Stens böcker i Sandhamnsserien, som blandar mordmysterier med parallella personliga historier om kriminalinspektör Thomas Andersson och bankjuristen Nora Linde och fantasyserien Spejarens lärling av John Flanagan, om föräldralösa Will som vid femton års ålder blir lärling till spejaren Halt.

För dig som söker äktenskapets trygga famn och är redo att sätta tänderna i en riktig långkörare rekommenderas Bente Pedersens bokserie Tre systrar om tre kvinnor som binds samman av en traumatisk upplevelse i barndomen, och Laila Brendens 40 delar långa släktsaga Hannah.

*artikelns titel syftar på slutscenen i Casablanca, där repliken lyder ”Louie, I think this could be the beginning of a beautiful friendship”.

/Jenny Karlsson, sommarvikarie Mora bibliotek

1. Första dansen

Av: Pedersen, Bente

2. Valet