Biblioteket på distans

Ta del av biblioteket även om du är hemma och har social distansering på grund av corona. Här kommer vi lägga ut tävlingar, länkar, boktips och andra tips som kan vara roligt att ta del av.

Hemleverans av böcker

Är 65+ eller tillhör en riskgrupp? I dessa coronatider erbjuder vi dig i Norsjö samhälle hemleverans av böcker. Servicen är tillfällig och gäller i mån av tid.

Hämta din bokkasse

För dig som inte vill vistas ute så mycket erbjuder vi att ringa eller maila önskemål på böcker du vill låna så plockar vi hop dem och lånar ut böckerna till dig. Därefter hämtar du din bokkasse på överenskommen tid ute i bibliotekets hall. Servicen gäller under ordinarie öppetider och i mån av tid. 

Barn & Unga

  • Boktips Barn

Alfabeta har i samarbete med Gruffalons skapare Axel Scheffler, och det engelska bokförlaget Nosy Crow tagit fram en digital bok för barn om coronaviruset.

Läs den här: 

  • Trotspodden

Trotspodden är Barnradions nya specialpodd för 3-4-åringar.  10 korta avsnitt med svängig musik och teman som: Vill inte, kan själv och bär mig! Premiär 8 juni.

Klicka här för första avsnittet: Vill inte

  • Boktips Ung: 

Min bror heter Jessica av John Boyne

Vuxna

  • Podcast från Norsjö biblitotek

Boktips Juni 2020

Boktips Maj 2020

  • Norsjöbygdens Berättare

En Förening som verkar för att människor från olika kulturer kan mötas kring det muntliga eller skriftliga berättandet. Den verkar också för att bevara och främja användande av dialekter i allmänhet och Norsjöbondskan i synnerhet.

I bondskapodden minnesfångaren

kan vi höra när Ringvor Gustavsson och hennes bröder Jörgen och Jarl Höglund närmar sig rötterna. I avsnittets presentation skriver Ringvor: "Jag for ner till bror" för att citera den västerbottniska författaren Karin Smirnoff. Klicka på länken och leta fram avsnitt 8 för att lyssna till Ringvor och hennes bröder när de pratar barndomsminnen från Höglunda på en bänk i Sjuntorp.

Bondskapodden minnesfångaren

  • Bokcirkel med lokal anknytning på P4

P4 västerbottensänder en bokcirkel tillsammans med  Karin Råghall, bibliotekekarie i Dorotea. "Valjett och Rut" av Karin Alfredsson från Lycksele var Doroteas mest utlånade bok 2019. Klicka för att se inslaget inför bokcirkelns kickoff den 28 maj.

Kick off inför digital bokcirkel "Valjett och Rut"

Programmet "Nyheter och aktualiteter med Pia Diaz Bergner" sänds på Torsdagar klockan 10,35 i P4.


Boken finns att låna på bibliteket. Vill du inte besöka biblioteket på grund av coronaviruset - ring in till oss så hjälper vi dig. 

Unga/ Vuxna

  • Novelltävling i den sociala distansieringens tid. 

Skriv en novell på temat Pandemi. Texten ska vara en skildring av det tillstånd vi lever i och hur den påverkar vardagen för oss som lever nu och vad som väntar runt hörnet.


Tävlingsvillkor

Tävlingen är öppen för unga vuxna och uppåt med anknytning till Västerbotten.
Max 10 000 tecken.
Max ett bidrag per deltagare och det ska vara skrivet på svenska.
Novellen får inte vara publicerad tidigare.

Bidraget skickas till novell@abfvasterbotten.se.

Mejlet till oss ska innehålla dina kontaktuppgifter samt ålder. Deadline är 15 augusti.
Första pris 10 000 kronor, andra pris 5 000 kronor och tredje pris 3 000 kronor. Det vinnande bidraget kommer att publiceras i Folkbladet.

Novelltävlingen arrangeras av ABF Västerbotten, Regionbibliotek Västerbotten och Folkbladet. I juryn ingår två författare från länet och representanter för ABF Västerbotten, Regionbibliotek Västerbotten och Folkbladet.