Biblioteket på distans

Ta del av biblioteket även om du är hemma och har social distansering på grund av corona. Här kommer vi lägga ut tävlingar, länkar, boktips och andra tips som kan vara roligt att ta del av.

Hemleverans av böcker

Är 65+ eller tillhör en riskgrupp? I dessa coronatider erbjuder vi dig i Norsjö samhälle hemleverans av böcker. Servicen är tillfällig och gäller i mån av tid.

Hämta din bokkasse

För dig som inte vill vistas ute så mycket erbjuder vi att ringa eller maila önskemål på böcker du vill låna så plockar vi hop dem och lånar ut böckerna till dig. Därefter hämtar du din bokkasse på överenskommen tid ute i bibliotekets hall. Servicen gäller under ordinarie öppetider och i mån av tid. 

Barn & Unga

  • Boktips

Barn:

Alfabeta har i samarbete med Gruffalons skapare Axel Scheffler, och det engelska bokförlaget Nosy Crow tagit fram en digital bok för barn om coronaviruset.

Läs den här: 

Ung:

Min bror heter Jessica av John Boyne

  • Godnattsagor för rebelltjejer,

    En poddserie för 9-13 år om rebelltjejer som gått sin egen väg. Klicka här för att välja avsnitt.

  • Streamad scenkonst från Riksteatern. 

Länken leder till föreställningen "Du har hela livet, Habibi". Målgruppen är årskurs 7-9
Cynthia får träffa sig själv som 15 år när hon själv blivit vuxen, de försöker återberätta minnen från uppväxten men de minns de helt olika. Vad är sant och inte? Vad hände egentligen? Hur är det att växa upp i ett  mellanförskap och känna sig vväldigt annorlunda? Hur upplevs mobbing och vad krävs för att överleva skolan och hur skiljer det sig från  utmaningar och samhällets osynliga regler i vuxenlivet? 

Du har hela livet, Habibi

Vuxna

  • Podcast från Norsjö biblitotek

Vi har gjort vår första podcast, och nu kan du lyssna till 4 boktips av oss. Klicka på länken nedan. 

Boktips från Norsjö biblitotek 20-05-05

  • Norsjöbygdens berättare

Föreningen som verkar för att människor från olika kulturer kan mötas kring det muntliga eller skriftliga berättandet. Den verkar också för att bevara och främja användande av dialekter i allmänhet och Norsjöbondskan i synnerhet.  Klicka på länken för att lyssna till Torgny Lindgren och Belsassars gästabud

Belsassars gästabud

  • Bokcirkel med lokal anknytning på P4

P4 västerbottensänder en bokcirkel tillsammans med  Karin Råghall, bibliotekekarie i Dorotea. "Valjett och Rut" av Karin Alfredsson från Lycksele var Doroteas mest utlånade bok 2019. Klicka för att se inslaget inför bokcirkelns kickoff den 28 maj. 

Bokcirkel "Valjett och Rut"

Boken finns att låna på bibliteket. Vill du inte besöka biblioteket på grund av coronaviruset - ring in till oss så hjälper vi dig. 

Unga/ Vuxna

  • Novelltävling i den sociala distansieringens tid. 

Skriv en novell på temat Pandemi. Texten ska vara en skildring av det tillstånd vi lever i och hur den påverkar vardagen för oss som lever nu och vad som väntar runt hörnet.


Tävlingsvillkor

Tävlingen är öppen för unga vuxna och uppåt med anknytning till Västerbotten.
Max 10 000 tecken.
Max ett bidrag per deltagare och det ska vara skrivet på svenska.
Novellen får inte vara publicerad tidigare.

Bidraget skickas till novell@abfvasterbotten.se.

Mejlet till oss ska innehålla dina kontaktuppgifter samt ålder. Deadline är 15 augusti.
Första pris 10 000 kronor, andra pris 5 000 kronor och tredje pris 3 000 kronor. Det vinnande bidraget kommer att publiceras i Folkbladet.

Novelltävlingen arrangeras av ABF Västerbotten, Regionbibliotek Västerbotten och Folkbladet. I juryn ingår två författare från länet och representanter för ABF Västerbotten, Regionbibliotek Västerbotten och Folkbladet.