Barndomen är inte alltid en dans på rosor

Barn som på olika sätt far illa har under senare år blivit ett allt vanligare tema inom barn- och ungdomslitteraturen.

Barn som på olika sätt far illa har under senare år blivit ett allt vanligare tema inom barn- och ungdomslitteraturen.

Hur har barn och unga det idag?

 
Under senare år har barn- och ungdomsböcker på temat utsatta barn blivit allt vanligare, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det finns så otroligt många barn som far illa på olika sätt. Barn som lever med psykiskt sjuka, alkoholiserade eller frånvarande föräldrar, barn som är ensamma eller mobbas i skolan, barn som lever i dysfunktionella familjer med missbruk och övergrepp av olika slag. Detta återspeglas i litteraturen. Kaotiska familjer, dubbelarbetande mödrar, ändrade alkoholvanor, misshandlande män och fäder, en ökning av våld och främlingsfientlighet i samhälle och skola och avsaknaden av egentliga förebilder och närvarande vuxna är många barns verklighet idag, vilket bl a BRIS-rapporten 2009 visar. Barn- och ungdomskaraktärerna i böcker om utsatta barn tycks ändå på nåt sätt klara av tillvaron genom att utveckla någon slags överlevnadsstrategier som för det mesta innebär att de måste vara de starka och smarta i en tillvaro där vuxna sviker sitt ansvar.
 

Böcker om utsatta barn och unga


Barn som tar vuxenansvar förekommer t ex i paret Tidholms bilderbok Snälla barn, där två halvsystrar i stort sett får klara sig själva

långa stunder. Frusna köttbullar och majonäs direkt ur burken blir mellanmål och middag när ingen vuxen är hemma och lagar mat. Syskonen får även trösta mamma när det tjorvar ihop sig så att hon inte kan komma hem i tid och övertar därmed ett vuxenansvar de åldersmässigt inte är mogna för. Det är en stillsam, vardaglig berättelse som åtminstone lämnar den vuxne läsaren i en obehaglig och beklämd stämning. Hur många barn har det egentligen såhär?

 
Tioårige Anton i bilderboken Anton och sorgens pil av Katrine Marie Guldager brukar glatt skutta iväg till skolan varje morgon, men på sistone har han inte känt sig så glad alls, han är t o m väldigt ledsen utan att han förstår varför. Han försöker berätta för sina lärare och sin mamma hur han känner, men de förstår inte (eller vill inte förstå). En vaktmästare blir Antons räddning, när han tar sig tid att lyssna. Antons sorg visar sig bero på en pappa som ständigt är på resande fot och som senast han åkte iväg inte ens sa adjö.
 
 
Vinnaren av Nils Holgersson-plaketten 2009, Pärlor till pappa av Maud Mangold, är en sorglig men ändå hoppingivande bilderboksberättelse om den lilla björnflickan Sonja. Pappa björn sitter i fängelse och får inte komma hem, och det är mycket ledsamt för den lilla björnen att vara utan sin pappa. Det finns inte så många böcker om barn vars föräldrar sitter i fängelse, vilket är synd eftersom det ju knappast är ovanligt förekommande.
 
Lisas mamma har stuckit, och kanske kommer hon aldrig tillbaka. Pappa dränker sig i arbete, storasyster har fullt upp med killar och kompisar och Lisa sitter ensam i det gamla huset med alzheimersjuka farmor. Moa-Lina Croalls mellanåldersbok Det är jag som är Lisa handlar om betydligt mer än frånvarande vuxna, men som läsare påminns man återigen om de barn som tycks övergivna, som ingen ser eller riktigt har tid med.

 
Maria Gripes
Elvis-böcker har stuckit små nålar i hjärtat på generationer av barn och högläsande föräldrar som inte kan begripa hur en mor kan vara så kall och avståndstagande gentemot sitt eget barn. Men sådana vuxna finns också, sådana föräldrar finns även om vi inte gärna vill tro det. Elvis är dock ett starkt  och fundersamt barn som finner trygghet både i sig själv och i andra vuxna än modern, och han vägrar envist att låta inordna sig i någons annan påhittade mall över hur en son eller pojke ska vara.
 

Barn till psykiskt sjuka föräldrar

 
I Malin Anclairs bilderbok Ibland regnar det växlar Fias mamma mellan att vara ett energiknippe eller en grå zombie som inte ens tar sig upp ur sängen, och Kerstin mår dåligt och tar på sig skulden när hennes mamma drabbas av depression i Eva Embrink Lannerstens mellanåldersbok Rulla med kex.
Enligt Socialstyrelsen är så många som 20-30% av de psykiskt sjuka föräldrar till minderåriga barn, vilket innebär att det måste finnas en hel del barn där ute som handskas med detta varje dag, som undrar över varför mamma eller pappa är så ledsna eller barn vars föräldrars oförutsägbara beteende ständigt vållar dem oro, dålig självkänsla, isolering och ett alltför stort ansvarstagande.
 
 
 

Mobbning, ensamhet  och utanförskap


Stefan Ljungqvists bilderbok TaggtrådsTim handlar om den föräldralöse Tim som bor på ett barnhem. När en ny kille placeras där förändras allt till det sämre och den nye killen lyckas vända alla barnen emot Tim. Han blir mobbad och utstött och försöker så gott han kan klara av situationen, vilket inte är lätt.
 
Att mobbing är vanligt förekommande är knappast någon nyhet, och trots att mobbing i skolan under senare år fått stor uppmärksamhet i media och mobbningsplaner finns i alla skolor minskar inte antalet barn och unga som känner sig utsatta. Så många vuxna väljer att blunda och inte se eller har helt enkelt inte insikt eller verktyg att hantera företeelsen. Det är t ex fortfarande mer vanligt att den mobbade tvingas byta skola istället för mobbarna, vilket ju kan tyckas som att offret blir dubbelt utsatt. Att läsa om, och sedan i grupp diskutera mobbning kan vara ett bra sätt att ta upp ämnet i skolan.
 
Fler böcker om mobbning för yngre barn är t ex Carina Wilkes Saga och regnbågen och Rädda Molly/Rädda Vilda som berättar ur både mobbaren och den mobbades perspektiv. Till den senare finns även en handledning för vuxna, och andra böcker som kan vara till hjälp om man som vuxen vill ta upp ämnen med barn och barngrupper är exempelvis De kallar mig tjockis: en bok för barn om mobbing av J. S. Jackson, Bli en bra kompis : en bok för barn om vänskap av Christine A. Adams och Du är en stjärna! : en bok för barn som känner sig annorlunda av Susan Heyboer O'Keefe.
 
I Lina Lunds kapitelbok Min pappa tyngdlyftaren löser Lisa problemet med ensamhet och utanförskap genom att uppfinna en stor och stark låtsaspappa, och i Ingrid Olssons mellanåldersbok Långt ifrån cool beskrivs den sortens sociala "utfrysning" som är så vanlig bland tjejer och som för den som utsätts innebär att ständigt fråga sig varför man inte duger som man är, vad det är för fel på en.
 
 
 
I Mårten Sandéns ungdomsbok Anna d'Arc blir den tjocke och mobbade niondeklassaren Oscar förälskad i skolans värsting, "Anna med bokstavskombinationen". Det är såklart en omöjlig kärlek, skolan är strikt hierarkiskt indelad och alla vet exakt på vilken nivå de befinner sig och vem/vilka de kan umgås med -alla utom den nye killen då, som bott så länge i USA att han inte längre förstår de oskrivna lagarna. Därför förstår han inte heller att det är helt fel att hänga med Oscar på kvällarna eller visa sig tillsammans med honom på skolan.
 
Mobbad kan man bli av vilka skäl som helst, det spelar ingen roll om man blir retad för att man har glasögon, är tjock eller finnig, stammar eller har konstiga kläder, det handlar om att vara annorlunda, eller snarare uppfattas som annorlunda -att inte passa in i mönstret och därför bli utskickad till Utanförskapet.
 
Årets Peter Pan-prisvinnare, Sherman Alexie, skriver i ungdomsboken Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian om just en sån kille som inte riktigt passar in. Junior läspar, stammar, är född med vattenskalle och sitter helst av allt hemma och ritar serier. Han övertalas att byta skola och blir då den ene av de enda två icke-vita, vilket ytterligare förstärker han utanförskap och "annorlundahet". Junior tecknas med en stor portion humor, och det som skulle ha kunnat bli mycket smärtsamt väljer han att höja sig över, att överleva. Boken bygger på författarens egna upplevelser under uppväxten.
 
 
För den som gärna läser faktaböcker finns en bok av Anna-Lena Åsenfors som heter En mobbads minnen.
 
 

Barn i missbrukarfamiljer

 
Missbruk är ett vanligt tema, särskilt i ungdomslitteraturen där det ofta tas upp hur det är att vara anhörig i ett missbrukarhem och hur missbruket påverkar hela familjen. Ingrid Olssons Medan mamma sover, Johanna Thydells Det fattas en tärning, Monika Zaks Björn Lindansare, Sölve Rydells Din dumme jävel och Mikael Engströms Isdraken är bara några av de senare årens uppmärksammade titlar.
 
Det finns även en rad faktaböcker om barn till alkoholister och om missbruksfamiljer, t ex Det ska aldrig få hända mig! : om barn till alkoholister av Claudia Black, När mamma eller pappa dricker - av Ami Arnell och Känner du någon med alkoholproblem? av Isabella Iverus
 
 

Misshandel och övergrepp