Bibliohjälp

Här rekommenderar vi några åtgärder som kan hjälpa dig att komma igång med appen Biblio.

Problem

Lösningar

Jag hittar inte mitt bibliotek i listan bland bibliotek att välja bland

Har du valt V8biblioteken som ditt bibliotek? Du måste klicka i rutan under rubriken Bibliotek och i listan välja V8biblioteken. V8biblioteken listas under V.

Till överst på sidan

Jag kan inte använda Biblio, till exempel finns ingen sökruta

Se till att ha den senaste versionen av iOS eller Android installerad. Om du har en äldre apparat som inte kan installera en nyare version av operativsystemen så kan du tyvärr inte heller installera och använda Biblio.


Biblio kräver Android 5.0 eller senare versioner. Biblio är kompatibel med iPhone 5S och nyare modeller. Biblio är inte kompatibel med iPhone 5C.


Om du inte kan använda Biblio rekommenderar vi att du provar att lyssna direkt på bibliotekets webbsida. Välj Låna: Lyssna i dator som alternativ vid den e-ljudbok du vill låna, inte det rekommenderade Android eller iPhone. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Lyssna i dator. Klicka på denna knapp så öppnas boken automatiskt i en ljudboksspelare i din webbläsare.

Till överst på sidan

Jag får felmeddelandet ”Lånet kunde inte slutföras”. Vad är fel?

Om du har en skuld på 50 kronor eller mer kan du inte låna e-ljudböcker i Biblio. Du får då felmeddelandet ”Lånet kunde inte slutföras”. När du har betalat så att din skuld är under 50 kronor kan du låna igen.
Du kan se om du har en skuld i Mina sidor på v8biblioteken.se.

Tyvärr visas i appen Biblio e-ljudböcker som inte finns tillgängliga för biblioteken att köpa in och låna ut. Förlaget tillåter helt enkelt inte bibliotekslån av dessa e-ljudböcker. Om du söker fram och försöker låna en sådan e-ljudbok så får du felmeddelandet ”Lånet kunde inte slutföras”.


Om du får felmeddelandet ”Lånet kunde inte genomföras” när du försöker låna en e-ljudbok i Biblio, så går du in på vår webbsida v8biblioteken.se och söker där på titeln och dess författare. Finns titeln inte tillgänglig som medietyp E-ljudbok så kan den inte heller lånas i Biblio.

Till överst på sidan

Boken kommer inte upp under Mina lån

Prova att logga in på www.v8biblioteken.se i din webbläsare och prova att låna en ljudbok där. Fungerar det loggar du ut från Biblioappen, logga in sedan igen och prova att åter låna en bok. Behöver du hjälp med hur du gör kan du läsa här. 

Om du inte får det att fungera kontakta ditt bibliotek.

Till överst på sidan

Det går att logga in i Biblio, men det går inte att låna

Prova att logga in på www.v8biblioteken.se i din webbläsare och prova att låna en ljudbok där. Fungerar det loggar du ut från Biblioappen, logga in sedan igen och prova att åter låna en bok. Behöver du hjälp med hur du gör kan du läsa här. 

Om du inte får det att fungera kontakta ditt bibliotek.

Till överst på sidan

Det är problem med att ladda ner eller att lyssna på ljudboken offline

Har du den senaste versionen av Biblio installerad? Det kommer nya uppdateringar regelbundet. En del har inställningen automatisk uppdatering, men om du inte har gjort denna inställning så måste du själv göra uppdateringen. Gå in i App Store eller Google Play och sök fram Biblio för att se om uppdatering finns. Installera i så fall uppdateringen manuellt.

Vid nerladdning för att lyssna offline i Biblio ska alltid en ljudbok i taget laddas ner, inte flera samtidigt. Under nerladdningen rekommenderas att mobilen/surfplattan inte används till andra saker under tiden nerladdningen pågår. Lämna Biblio öppet och vänta på att nerladdningen är slutförd.


Nerladdningen av ljudböcker i Biblio är långsam. Det kan ta 15-20 minuter att ladda ner en ljudbok.
Prova att slå på flygplansläge i telefonen eller surfplattan efter nerladdning av en ljudbok. Det stänger av all internetanvändning. Om du har följt dessa steg så ska det inte vara några problem att lyssna offline.

Till överst på sidan


Kontakta ditt bibliotek

Har du fler frågor är du välkommen att kontakta ditt bibliotek.

Texten är med några ändringar hämtad med tillåtelse från Bibliotek Uppsalas webbplats.

Alt=""