Biblioteksbyggnaden och bibliotekets historia

En hundraårig resa från hotell till bibliotek.

Bakgrund

I början av 1900-talet bestlutade den svenska riksdagen att det skulle byggas en järnvägslinje som skulle förbinda Sveriges norra delar med de södra - den så kallade Inlandsbanan. Järnvägslinjen skulle gå genom inlandet och sträcka sig från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. Mellan 1907 och 1937 lades spår i flera etapper och en tillhörande infrastruktur byggdes.

1923 nådde järnvägen Storuman och byggandet av ett järnvägshotell påbörjades samma år. Bakom ritningarna stod SJ:s chefsarkitekt Folke Zettervall (1862-1955). Till föreståndarinna för hotellet utsågs fröken Anna Norén (1887-1960) och hon kom att driva hotellet ända in på 1950-talet.

Järnvägshotellet

I hotellbyggnaden fanns ursprungligen resanderum (hotellrum), matsalar för första klass respektive tredje klass, reception och kök. Från receptionen på bottenvåningen nåddes förstaklassmatsalen via en svängdörr. En separat ingång i västra delen ledde in till tredjeklassmatsalen. Hotellets takdekorationer är gjorda av konstnären Elis Tallmo (1886-1956) som anlitades av SJ för att dekorera väntsalar och andra järnvägsbyggnader i norra Sverige.

På övervåningen fanns åtta resanderum. Rummen var utrustade med egna handfat, men toaletten var gemensam och låg i korridoren. De hotellanställda hade sina rum på tredje våningen.

1934 byggdes hotellet ut med fem nya resanderum. I samband med detta förlängdes även förstaklassmatsalen och det så kallade "klubbrummet" byggdes. Kronprins Gustav VI Adolf var en återkommande matgäst på hotellet i samband med att han reste till sin fiskestuga utanför Tärnaby. När hela Inlandsbanan stod klar 1937 avgick invigningståget från Storumans järnvägsstation den 6 augusti och med ombord var blivande kung Gustav VI Adolf.

Under andra världskriget byggdes skyddsrum i hotellets källare. Under denna tid transporterades även obeväpnade tyska trupper och materiel på Inlandsbanan till det ockuperade Norge. Detta var del av de eftergifter som den svenska regeringen gjorde till Nazityskland för att undvika att Sverige skulle dras in i kriget.

Biblioteket flyttar in

1961 lät den dåvarande hotellägaren Harry Molin (1914-1989) uppföra ytterligare en byggnad intill järnvägshotellet. Förutom hotellrum så inrymde nybyggnaden andra verksamheter såsom Konsum, Sparbanken och Västerbottens Folkblads lokalredaktion. Hotellverksamheten i den gamla delen av järnvägshotellet började successivt fasas ut och flyttades till den nya delen.

1973 förvärvade Storumans kommun den gamla hotellbyggnaden och renoveringen påbörjades 1979. 1980 flyttade biblioteket in och byggnaden K-märktes.

I slutet av 1990-talet anslöts biblioteksdelen till Molins nya byggnad och ett allaktivitetshus med bland annat fritidsgård, bowling och café skapades. Många av dessa verksamheter finns fortfarande kvar i byggnaden och en del nya har tillkommit.

År 2023 firade det gamla järnvägshotellet hundra år. Det är alltjämt bibliotek och vi är glada att den historiska byggnaden är tillgänglig för boende och besökare i Storuman. Det är trots allt en historisk pärla i hjärtat av Storuman!

Läs mer om Storumans bibliotekshistoria här

alt=""
Järnvägshotellet, ca 1925. Bildkälla: Storumans kommuns fotoarkiv

alt=""
Järnvägshotellet efter att det byggdes ut 1934. Bildkälla: Storumans kommuns fotoarkiv

alt=""
Dukade bord i förstaklassmatsalen, 1934. Bildkälla: Storumans kommuns fotoarkiv