Bockarna Bruse kommer igen

Roligt för både stora och små

De flesta känner till sagan om Bockarna Bruse. Ibland gör författare sin egen variant av den. Den norska författaren Bjørn F. Rørvik har gjort två böcker om bockarna. Den senaste heter Bockarna Bruse kommer igen.

I den ska bockarna på semester. Största bocken vill gå till fäboden som förr i tiden. De två andra är skeptiska. De vill hellre åka utomlands. Motvilligt beger de sig mot fjället för de har inte råd med någon utlandsresa.


De går över den kända bron, men inget troll dyker upp. Det visar sig också att allt är igenbommat uppe vid fäboden. Inget troll och inga våfflor!


På vägen hem behöver den minsta bocken kissa och de åker till en bensinstation. Där får de veta att trollet har flyttat in på ett äldreboende. Mellanbocken, som har börjat få lite horn, vill genast hälsa på trollet.


Ja, så åker de till äldreboendet och det visar sig att både personalen och de äldre har det rätt så besvärligt med trollet. Trollet stjäl godis av de gamla, jagar dem och för ett förskräckligt oväsen. Efter att bockarna kommit dit gömmer trollet sig under ett bord, låtsas att det är hans bro och vill att bockarna trippar över. Det skulle han inte ha gjort för mellanbocken lyckas stånga iväg trollet. Trollet hamnar på en mycket het plats, men jag ska inte avslöja var det är.

Både små och stora kan ha glädje av boken. Det finns många blinkningar till vuxna, sådant som barnen kanske inte riktigt förstår.


Den andra boken om bockarna heter Bockarna Bruse i badhuset. Båda böckerna är illustrerade av Gry Moursund i naivistisk stil. Först tyckte jag inte så mycket om bilderna, men ju fler gånger jag läser desto mer tycker jag om dem.


 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Synneva Byrkjeland den 22 december 2014