Boken kommer till skogen

Att läsa böcker är som bekant inte en självklarhet för alla. Hos några skogsmaskinförare i Västerbotten var antalet lästa romaner de senaste åren i stort sett lika med noll.

Detta kom att ändras ganska väsentligt när de tröttnade på att lyssna till radions skval dagarna i ända. En CD-bok lånades in från Norsjö bibliotek och den kom att följas av ett stort antal. Man hinner lyssna på ganska många böcker i veckan när man sitter i en maskin åtta timmar per dygn …

 
Variationen på de böcker som lånas är ganska stor, eftersom frun till en av förarna (undertecknad) arbetar på biblioteket och därför helt egenmäktigt väljer ut vilka böcker hon ska skicka med sin man. Dessa CD- böcker cirkulerar sedan mellan förarna och ger ibland upphov till livliga diskussioner under rasterna. Man kan helt enkelt säga att en bokcirkel har startat, i stort sett av sig själv! Detta mervärde, att inte bara läsa/lyssna på böckerna, utan att också ha möjlighet att diskutera dem, har gjort att intresset för litteratur har ökat bland dem i arbetslaget som tidigare var ”icke-läsare”. 
 
När jag frågar dem vad det är som lockar med att lyssna på böcker nämner de att det är både avkopplande, spännande och en perfekt sysselsättning samtidigt som man kör. De tycker också att uppläsaren har stor betydelse. En CD- bok som är halvbra kan hjälpas upp av en riktigt bra uppläsare, medan en dålig uppläsare kan ha motsatt effekt på en riktigt bra bok. Favoriterna bland uppläsare för det här gänget är bl.a. Katarina Ewerlöf, Torsten Wahlund och Tomas Bolme.
I skrivande stund har arbetslaget i stort sett gått igenom hela Norsjö biblioteks bestånd av CD- böcker och är på god väg att göra detsamma med de övriga V8-biblioteken. Här har vi alltså ett gäng som skulle kunna ge en mängd boktips! Böcker som har uppskattats är bl.a. Selma Lagerlöfs Herr Arnes penningar, Åsa Larssons Solstorm, Stieg Larssons Millenniumtrilogi och ett flertal av Arto Paasilinnas böcker. När det gäller bottennapp är de överens om att Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams inte var någon höjdare …
 
En rolig anekdot i sammanhanget är när undertecknad var på en sedvanlig firmafest med detta arbetslag och samtalen i första hand inte kom att handla om maskiner, oljor och andra intressanta och arbetsrelaterade ämnen, utan man satt och pratade böcker! Som redan ”frälst” bokläsare och biblioteksanställd känner man sig lycklig i en sådan stund!
 
/Berith Enkvist
 
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Berith Enkvist den 25 februari 2009