Borttappat: katt, kompis, kalsong

Roligt och tänkvärt om kompisar

Hjördis och Judit är kompisar. Hjördis gillar inte sitt namn för att det börjar på H. Hon tycker att alla dumma saker börjar på H. Kompisen Judit däremot vill gärna ha ett h i slutet på sitt namn och så får hon Hjördis. Annat på H som Jördis inte gillar är till exempel handsvett, hästar, halloumi och Harry Hansson.

Harry Hansson går i samma klass och Jördis tycker att han är dum. Han retas med alla hela tiden, men det visar sig längre fram i boken att han är ganska ensam och Jördis förstår att han kanske inte är så dum i alla fall.

En dag kommer det plötsligt en ny flicka till klassen och naturligtvis börjar hennes namn också på H. Hon heter Hermione efter flickan i böckerna om Harry Potter. Det visar sig att Hermione är jätteduktig på fotboll, till och med bättre än Jördis. Det gillar inte Jördis.

Ännu värre är att Judith inte kommer och hämtar Jördis en morgon när de ska gå till skolan. Hon har sovit över hos Hermione. Jördis blir jättesur. Hur kan Judith? Det är ju de två som är bästisar. De har ju till och med budord på väggen för hur en riktig bästis ska vara.

Jördis trasslar in sig i en massa lögner och hur hon nystar upp dem får du veta om du läser boken och du får också veta om de två blir kompisar igen.

Det är en rolig bok, men också tänkvärd, om hur man är mot varandra, vad som händer när det kommer in en tredje bland två kompisar och att man kan ändra uppfattning om en person.

Andra boken i serien heter Efterlysta: Harry Hansson och jag.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Synneva Byrkjeland den 23 december 2014