Bröllopsresa

En bra bok av årets Nobelpristagare!

Patrick Modiano vann Nobelpriset i litteratur och han var för mig okänd. Därför kändes det spännande att läsa en av hans böcker. Den jag bestämde mig för att testa först var boken ”Bröllopsresa” som kom ut på svenska 1992. Boken börjar med att huvudpersonen Jean tänker tillbaka 20 år i tiden. Då befann han sig på en resa och bodde på ett hotell där en fransk kvinna tog livet av sig. Det visar sig senare att han kände kvinnan, som hette Ingrid. Hon och en man vid namn Rigaud hade plockat upp honom när han liftat i sin ungdom.


Jean vill i nutid fly från sitt liv som upptäcktsresande och dokumentärfilmare och bestämmer sig därför att inte gå på ett flyg till Rio de Janeiro. Han väljer att stanna kvar i Paris. Han håller sig undan sin fru och sina bekanta och gör istället en resa bakåt i tiden. Han har nämligen tidigare samlat fakta om Ingrid. Vi som läsare får veta att Ingrid och Rigaud befunnit sig på en ”bröllopsresa” under ockupationen av Frankrike under kriget.


Man får under bokens gång veta mer om Ingrid och Rigauds öde. Det sammanflätas på något sätt med nutiden där Jean befinner sig. Det är en speciell stämning i boken, lite mystisk och drömlik. Kan rekommenderas om man vill läsa något av årets Nobelpristagare Patrick Modiano.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Forsgren den 21 april 2015