Där jag ringer ifrån

Högtidsstund för novellälskare.

Kort innan han dog sammanställde Raymond Carver novellsamlingen Där jag ringer ifrån. Samlingen består av 37 noveller av vilka 30 varit publicerade tidigare och sju var nyskrivna. Nu, 25 år senare, kommer den här boken äntligen ut på svenska i Norstedts klassikerserie.

För alla som gillar noveller av den korthuggna, vardagsnära stilen är det en högtidsstund att läsa dessa texter. För få författare kan med så få ord fånga läsaren som Raymond Carver. Man läser den första meningen, man läser den andra och sedan är man ohjälpligt indragen i Carver-land.

Vad är det då för människor som befolkar detta land? Att de inte är världens mest lyckliga och harmoniska individer blir tydligt redan på de första tre raderna i den inledande novellen Ingen sa någonting: ”Jag kunde höra dem ute i köket. Jag kunde inte höra vad de sa, men de grälade. Sen blev det tyst och hon började gråta.”

Ja, människorna som befolkar Carvers noveller gråter och grälar. De är ensamma och de dricker för mycket. De vill prata med sina närmaste men när de väl gör det så hittar de inte de rätta orden. De är människor som vet att de borde börja göra någonting av sina liv, att de borde rycka upp sig, men längre än till tanken kommer de sällan. Det här är helt enkelt ”dirty realism” av genrens mästare.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kurt Levlin den 9 december 2013