Dags för semlor!

Kan man annat än NJUTA av den där speciella kombinationen av grädde, mandelmassa och vetebröd som helt enkelt är oslagbar!

Jag älskar semlor, det har jag alltid gjort. Självklart föredrar jag mammas hembakta semlor, som har precis rätt konsistens och
lagom mängd av alla läckerheter och som inte flyter ut i ett osmakligt ingenting när man lägger den i het mjölk. Finns inte mammas semlor till hands får jag naturligtvis nöja mig med köpta. Fettisdagen sammanföll ofta med sportlovstider under min uppväxt, och det var många gånger jag och min syster satte oss vid köksbordet efter en dag i skidbacken, röda om kinderna och med kalla, bortdomnade fötter, för att äta semlor i varm mjölk. Mmmm, ljuvligt! Det var först långt upp i tonåren jag fick reda på att denna anrättning av någon anledning kallas hetvägg. Apropå det så har ju kärt barn som bekant många namn. Semla kallas även för fastlagsbulle eller fettisdagsbulle, och man tror att namnet semla kommer sig av att det finaste vetemjölet på latin heter semila.
 
Inom kristendomen hade man ju förr i tiden en period av fasta före påsk, och såg väl kanske anledning att äta upp sig rejält med något gott och fett precis innan. 
Ordet fettisdag har funnits i vårt land sedan 1500-talet, även om semlan kanske inte är lika gammal. Om du vill veta mer om fettisdagen och fastlagen kan du kolla Nordiska museets webbplats.Oavsett vad man kallar semlan brukar den i alla fall bestå av en slät vetebulle med fyllning. Under senare år har semlan genomgått en svindlande utveckling och finns nu i en rad olika varianter förutom den traditionella. Den traditionella svenska semlan består av en vetebulle (ofta kardemummakryddad) med fyllning av mandelmassa och vispgrädde, pudrad med florsocker. Några nya varianter är att dekorera locket med pärlsocker och flagad mandel, krydda bullen med saffran, använda vaniljkräm eller mosad banan istället för mandelmassa eller byta ut grädden mot vaniljvisp eller liknande. Själv föredrar jag helt klart den traditionella.
 
Det är även en konst att äta semla, om man ska tro diverse självutropade experter. Med eller utan varm mjölk, locket först och
botten sen eller spara locket till sist, med sked eller gapa över hela härligheten med lock och allt -fråga vem som helst och alla har sin egen uppfattning om hur en semla ska vara skapt, vad den ska innehålla eller hur den ska ätas! Vilket är helt OK då vi lever i ett fritt land. Jag struntar i HUR folk äter semlor bara jag får äta mina som jag vill. Något jag däremot surnar till på ibland är att en del affärer och bagerier börjar sälja semlor redan i december-januari. För mig är semlan en lyx att längta till, ungefär som julskinkan, midsommarsillen eller nypotatis. Semlan tycks mig mer unnad och förtjänad i sitt gräddiga överflöd om jag först har väntat och längtat. Men när fettisdagen sedan kommer, DÅ släpper alla spärrar och det finns ingen övre gräns för hur många jag anser att man får trycka i sig!
 
För den som letar bra recept på semlor och fyllning kan nedanstående webbsidor rekommenderas:
 
 
/ Mona-Lisa Wallin
 
 1. Semlor

  Av: Öhrn, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Mat och dryck
  Finns som: Bok
 2. Gräddbullarna Rulle och Bulle

  Av: Lindgren, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Mona-Lisa Wallin den 20 februari 2009