Den gamle mannen och valen

Norrmannen Stian Holes första bok nu på svenska

Jag älskar böckerna om pojken Herman av Stian Hole. Jag gillar verkligen hans bilder och även själva berättelserna är riktigt bra. Hans första bok Den gamle mannen och valen gör mig inte heller besviken.

Cornelius och Halvor är två gamla män och de är bröder. De bor nära varandra vid havet, vid foten av ett fjäll. Bröderna pratar inte med varandra. Något hände en sommardag för många år sedan och då stannade den inbyggda klocka som Cornelius hade och efter det bryr han sig inte om tiden längre.

Cornelius tänker tillbaka till den tid då han och hans bror var vänner och spelade schack. Han vill att det ska bli så igen.

När Corneius har ätit frukost promenerar han ofta längs stranden. För de mesta hittar han saker som har flutit iland och dem tar han med sig hem. Han har en stor samling. En morgon går han ut fast det är dimma och plötsligt står han framför en stor, våt vägg. Det visar sig vara en jättelik val som tidvattnet har spolat upp på land under natten.

Nu börjar jobbiga dagar för Cornelius. Med alla medel försöker han få valen tillbaka ut i havet. Till slut tar han mod till sig och ringer sin bror och Halvor kommer. Först säger de inte ett ord till varandra utan hjälps bara åt att försöka flytta valen.

Som ni kanske kan gissa lyckas de få valen tillbaka till havet, men det är kämpigt. Deras samarbete för också det goda med sig att de efter det blir vänner igen.

 

Här kan du läsa våra boktips om böckerna om Herman:

Hermans sommar

Herman och eldsvådan

Hermans hemlighet

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Synneva Byrkjeland den 18 april 2013