Den nya barnavdelningen på Malå bibliotek

Våren 2012 gjorde vi på Malå bibliotek om hela vår barn- och ungdomsavdelning från grunden. Ökade utlåningssiffror, barn som hittar själva i biblioteket och ökad kunskap om barnböcker hos personalen. Det är bara några av alla de positiva följder som vi har upplevt.

Teman och symboler
Planerna på att göra om på barnavdelningen hade funnits länge. Det började med att vi möblerade om litegrann. Vi ville att det skulle kännas lite mer inbjudande och bättre för de minsta barnen.

Malåkrönika

Men den stora förändringen kom när vi tog ner alla böcker från hyllorna och ställde dem på ett nytt sätt. Tidigare hade skönlitteraturen för barn stått i bokstavsordning efter författarens efternamn. Nu ställde vi dem istället så att böcker som handlade om samma sak fick stå tillsammans. På detta sätt skapades en mängd olika teman, kärlek, hästar, sport, kompisar, spöken och mycket mer. Varje tema fick också en symbol i form av en liten bild som klistrades på bokryggarna.

SAB-systemet
På de flesta bibliotek i Sverige är medierna uppställda på hyllorna enligt ett klassifikationssystem från 1921 som kallas ”SAB-systemet”. Men systemet är inte gjort för barn. Det är till och med svårt att förstå sig på för många vuxna. För vad säger egentligen förkortningar som Hcf eller uHc ett barn som letar efter spökhistorier? Istället är nu våra hyllor med spökhistorier märkta spöken för de yngre barnen och spökhistorier för de äldre. Enkelt, eller hur!

När det gäller fakta böcker har vissa ämnen i SAB-systemet namn som kan vara svåra att förstå. Hur ska jag till exempel veta att dinosaurieböckerna står på hylla "Geologi och paleontologi". Därför gjorde vi även om faktaavdelningen för barn- och ungdomar. Nu står våra dinosaurieböcker på en hylla som heter "Dinosaurier" och på varje bok är en bild på en dinosaurie klistrad.

Dinosaurie1

Malåkrönika3

Barn hittar själva

En av utgångspunkterna för en barnavdelning ordnad efter teman är hur barn frågar. Barn frågar oftast inte efter en särskild författare utan efter en rolig bok, en rysare eller en hästbok. Många väljer bok utifrån det de är intresserade av.

En annan fördel är att när man väl hittat hyllan man är intresserad av är det lätt att hitta fler böcker som handlar om samma sak. De står ju på samma ställe!

Många barn går nu direkt fram till sina favorithyllor när de ska välja böcker. Ofta har de ett par olika favorithyllor, där de samlas och pratar om böckerna med sina kompisar, drar ut böcker, jämför och upptäcker nya författare.

Vi upplever att barnen hittar i biblioteket på ett helt annat sätt nu än tidigare. Det känns mer logiskt även för vi som arbetar här. Nu behöver vi inte lägga ner lika mycket tid på att lära barnen hur de ska hitta i biblioteket, utan vi får tid till att prata med barnen om vad som faktiskt finns i böckerna!

Malåkrönika2

Karin Stenlund, Malå bibliotek