Den stora matchen

Spänning på hög nivå.

Handlingen i Den stora matchen utspelar sig i Reykjavik 1972 under de spännande veckor då den historiska schackmatchen mellan Bobby Fischer och Boris Spasskij pågår. En sjuttonårig pojke hittas mördad på en biograf och Marion Briem och hennes kollega Albert tar sig an fallet.

Mordet tycks först vara helt oförklarligt eftersom pojken inte hade några fiender eller ovänner och knappast heller några vänner, eftersom han nyligen flyttat till staden tillsammans med sin familj. På grund av en liten hjärnskada var pojken lite annorlunda och spenderade helst sin tid ensam på olika biografer. Han var i det närmaste besatt av att se på film och när han nu hade fått en splitterny kassettbandspelare använde han den för att spela in ljudet i biosalongen, för att sedan kunna spela upp filmen för sitt inre igen när han kom hem.

Ganska snart förstår man att pojken av misstag lyckats spela in något som absolut inte fick komma ut och som gjorde att någon var beredd att mörda för att det inte skulle ske.

Det här är något av en gammaldags pusseldeckare och det finns flera parallella handlingar i boken. Jag känner igen och blir lite nostalgisk av beskrivningen av ett 1970-tal då kassettbandspelare var nya, kyckling var lyxmat på restaurangernas menyer och spionhistorier utspelades mellan öst och väst. 

Den stora matchen är absolut ingen actionspäckad ljudbok utan spänningen ligger lite under ytan och byggs upp av de små detaljer och pusselbitar som man får allt eftersom man lyssnar. Uppläsaren Pale Olofsson gör ett utmärkt jobb, är inte för teatralisk i sin uppläsning, utan precis lagom!

Rekommenderas!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Berith Enkvist den 29 januari 2014