Det tysta köket

Mycket behagligt att lyssna till Lars härliga värmländska!

Lars Lerin är numera rätt känd som en av Sveriges bästa akvarellmålare. Ännu mer uppmärksammad har han säkert blivit efter dokumentären För dig naken som gick i Sveriges television i vintras. Han har även gjort ett sommarprogram i radion. I juni 2012 öppnades konsthallen Sandgrund Lars Lerin i Karlstad.

Boken Det tysta köket kom ut redan 2002, men först i år har den kommit som ljudbok. I boken varvas Lars fantastiska akvareller med berättelsen om hans grannar Arvid och Astrid.

Arvid bor ensam på sin gård och Astrid kommer dit som hushjälp. ”- Här ska du vara hemma, sa Arvid. Här ska du koka och bo.” Astrid blir Lars ”stolliga, goda vän” under hans uppväxt. Astrid hör inte riktigt hemma i bygden och i hennes utanförskap känner sig Lars hemma. Hos Astrid och Arvid lär han sig jordbrukets årstidsbundna sysslor. Lars tecknar ett mycket varmt porträtt av de två människorna på den värmländska landsbygden. I efterordet får vi veta att både Astrids och Arvids liv tyvärr slutade olyckligt.
 

Som bonusmaterial följer det med en CD-skiva där Kerstin Wixe samtalar med Lars. Det samtalet är mycket intressant att lyssna på. Lars förställer sig aldrig, han är den han är, något som jag också tycker kommer fram i dokumentären om honom och Manoel. Manoel som så småningom blir hans make.
 

Låna gärna boken och titta på de fina akvarellerna samtidigt som du lyssnar till Lars sympatiska stämma. Ett häfte med några av målningarna i miniformat följer med CD-boken, men det är naturligtvis bättre att se dem i större format i boken.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Synneva Byrkjeland den 7 oktober 2013