Digitala sändningar från Demokratistugan i Dorotea

Flera av de föreläsningar som anordnas i samband med Demokratistugans besök i Dorotea går att ta del av digitalt.

Måndag 16/8

16:00 Inlandsaktivist för att skapa förändring

Inlandsaktivisterna samtalar om den oro vi känner när region och stat drar ner på service hos oss, men också den framtidstro vi har. Medverkande: Sofie Persson From, Emma Stenmark, Emma Lindfors och Maria Larsson från Norsjö och Malå. 

Var? Samtalet livesänds på Inlandsaktivisternas Instagramkanal: @inlandsaktivisterna

Arrangör: ABF Mitt i Lappland

Tisdag 17/8

12:00-13:00 Föreläsning med Sametingets talman, om talmansrollen och vägen dit.

Vill du veta mer om Sametinget och arbetet som Sametingets talman har? Ta tillfället i akt att lära dig när Sametingets talman Paulus Kuoljok ger en digital föreläsning. 

Var? Digitalt. Anmäl dig senast 14/8 till Ylva Holmberg på mejl ylva.holmberg@sametinget.se

13:00 "Vi måste kämpa tills segern är vunnen!" - året när kvinnorna i Dorotea krävde rösträtt

Agneta Gustavsson berättar om när tålamodet tog slut hos svenska kvinnor och en gigantisk namninsamling med krav på kvinnors rösträtt tog fart. Året var 1913 och listorna tog sig på slingrande vägar fram till Dorotea, Ormsjö, Långsele, Granliden och Fjällbränna, där kvinnor noggrant skrev sina namn och blev några av de över 350 000 underskrifter som lämnades över till männen i riksdagen. Först 1921 fick kvinnor till slut rösta i Sverige, sist av alla nordiska länder. Agneta Gustavsson är journalist och författare till boken Den glömda trädgården: Dr Strömboms Versailles i Dorotea

Var? Föredraget om kvinnlig rösträtt livesänds på SV Live - SV Västerbotten. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

14:00-16:00 ABF och Socialdemokraterna, samtal och dialog

14:00 Demokratins utveckling ur ett fackligt perspektiv. Christer Eriksson, fd mångårig facklig utbildare inom LO/IF Metall, ger en historisk tillbakablick på uppkomsten av fackföreningar, arbetarrörelsens framkomst, bildandet av LO och Socialdemokraterna. 

Var? Demokratins utveckling ur ett fackligt perspektiv livesänds på Facebook. 

14:30: Demokratins utveckling i ett politiskt perspektiv. Riksdagsledarmot Björn Wiechel berättar om hur det är att arbeta med demokratifrågor i riksdagen. 

Var? Demokratins utveckling i ett politiskt perspektiv livesänds på Facebook.

16:00 Paneldebatt om demokrati. Wences Rivas, Elin Nejne och Jan-Åke Persson samtalar om demokrati med moderatorn Urban Lindström

Var? Paneldebatten om demokrati livesänds på Facebook. 

Arrangör: ABF och Socialdemokraterna

Onsdag 18/8

12:00 Utmattningssyndrom och hästassisterad behandling

Timo Järpeskog och Maria Karlsson föreläser om hästassisterad behandling vid utmattningssyndrom. Föreläsningen är baserad på en studie som Timo Järpeskog har gjort tillsammans med Luspens Ryttarförening i Storuman. 

Var? Föreläsningen om utmattningssyndrom och hästassisterad behandling livesänds på SV Live - SV Västerbotten. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. 

13:00-15:00 När det oväntade händer (workshop)

Vi pratar ofta om en samhällskris eller krisberedskap i termer av fysiska hot som till exempel naturkatastrofer eller elavbrott. Men kriser kan också se annorlunda ut, och smyga sig på långsammare. Spridning av desinformation eller lägre tillit till andra människor och institutioner är kriser som kan hota vår demokrati och våra rättigheter. På uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap genomför Svenska Lottakåren workshoppen När det oväntade händer, en kostnadsfri och digital workshop som ger möjlighet att reflektera över samhällets sårbarhet och vilket ansvar individen har när en kris inträffar. Lär dig om vad en samhällskris är, var du hittar pålitlig information och tillsammans diskutera vad en demokrati är, vad som hotar den och vad du kan göra för att särka den. 

Var? Workshoppen När det oväntade händer sker digitalt via Zoom. Anmäl dig på svenskalottakaren.se

Arrangör: Svenska Lottakåren

Hela programmet för Demokratistugan i Dorotea

Dorotea bibliotek arrangerar

  1. Demokratistugan i Dorotea

    Datum måndag 16 augusti 2021 – onsdag 18 augusti 2021
    Plats Dorotea bibliotek

    Den 16-18 augusti kommer Demokratistugan till Dorotea kommun. Det blir tre dagar fullspäckade av aktiviteter och möten. Kom och var med!