Divergent

Beatrice fyller 16 år och måste välja vilken falang hon ska leva resten av sitt liv med. Hon väljer till allas förvåning bort sin familj och kastas istället in i en fysisk och psykiskt jobbig invigningsrit. För att hamna bland de tio bästa i sin grupp och därmed få tillhöra De tappra måste hon slåss för sin överlevnad. Beatrice byter namn till Trish och förstår att den hemlighet hon bär på kan vara förödande.

Boken är en framtidsvision där människorna är uppdelade i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De lärda och De fridfulla. Huvudpersonen Beatrice Pryor är född och uppvuxen hos den osjälviska. När ungdomarna fyller sexton år genomgår de en ceremoni där de i slutänden måste välja vilken falang de ska leva med i resten av livet.

Beatrice slits mellan att stanna hos sin familj eller följa sitt inre. Till slut överraskar hon alla, inklusive sig själv, och väljer De tappra. Hon genomgår en svår initieringsrit där hon bland annat döper om sig till Trish och får slåss för att till sist bli en av de tio som tas upp av falangen. De som inte klarar sig genom riten tvingas leva som falanglösa och hamnar utanför samhället.

Trish hittar nya vänner, men får också fiender i kampen för att tas upp av De tappra. Hon finner också att hon måste reda ut de känslor som hon fått för den gåtfulle instruktören Four. Utöver de uppenbara problem som Trish har, bär hon på en hemlighet som kan förgöra henne, men hemligheten kan också bli ett vapen i det krig som hotar flamma upp mellan de olika falangerna.

Divergent är den första delen i Veronica Roths trilogi om Trish. Den riktar sig till ungdomar som närmar sig vuxenlivet. Boken är välskriven och mycket spännande, både att läsa och att lyssna på. Handlingen drivs skickligt framåt av Veronica Roth och intrigen utvecklas på ett medryckande sätt genom hela boken. Som läsare får jag en känsla av att vara med Trish i hennes vardag under denna tuffa invigning till De tappra. Författaren får läsaren att känna sig nära berättelsen hela tiden.

Veronica Roth föddes den 19 augusti 1988 i New York, men bor numera i Chicago. Hon debuterade 2011 med Divergent och sedan har hon även gett ut uppföljarna Insurgent (2012) och Allegiant (2013). Hon har också gett ut Four: En divergentsamling (2014). Trilogin har filmats, men som det många gånger kan bli när böcker filmatiseras, lämnar filmerna mycket att önska.

Trilogin finns hos V8biblioteken i olika format, till exempel som textbok, DAISY, cd-bok, mp3-bok och e-bok.  De olika novellerna ur Fours perspektiv, Four: En divergentsamling, finns som e-ljudböcker.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Carina Nilsson den 3 januari 2016