Dogboy är död

Du kanske har läst de tre böckerna om Alex Dogboy?

Monica Zak skriver ofta om barn och ungdomar i andra länder. I de här novellerna möter vi ungdomar från Afghanistan, Guatemala, Brasilien, Honduras med flera.

Monica har tidigare gett ut tre böcker om gatupojken Alex Dogboy i Honduras. Mamman och pappan flyttade till USA och övergav honom. Mamman lovade att komma och hämta honom, men det blev inte så. Av rubriken skulle man kunna tro att han har dött, men lyckligtvis är det inte så. Det är pojken som levde på gatan som är död, han är inte gatubarn längre. Han bor med sin kärlek Zofi och deras två små pojkar.

Monica Zak har hälsat på honom i Honduras en gång till och här berättar han att hans mamma börjar bli gammal och vill flytta hem igen. Hans bror vill att han ska förlåta henne, men han kan inte göra det. Från pappan får han en videokassett där han berättar om sitt liv i USA. Honom är han inte lika hatisk mot. Pappan ska komma och hälsa på och Alex blir jätteglad åt det. Tyvärr blir det inte så, men Alex förstår att pappan har brytt sig om honom hela tiden.

En annan novell heter Den enda indianen i Vilhelmina. Flickan Dominga är adopterad från Guatemala. Grannpojken Roger brukar skrika indian efter henne och när hon är liten blir hon ledsen då hon hör det, men när hon har börjat i skolan tänker hon att det är någonting positivt; att hon är speciell.

I sjuan börjar hon läsa spanska och hon läser allt hon hittar om Guatemala. Hon vill veta vilka hennes biologiska föräldrar är. En dag får hon träffa kvinnan därifrån som skötte hennes adoption. Det enda hon minns efter mötet är tre meningar: Hon har inga föräldrar. Hon har inga släktingar. De blev alla dödade i en massaker.

Efter det vill hon glömma allt som har att göra med Guatemala. Tills hon en dag några år senare får ett telefonsamtal. Det visar sig att det inte riktigt var så som adoptionsförmedlaren hade sagt.

Skrivarlägret handlar om en flicka från Somalia som har kommit till Sverige. Hon och hennes familj bodde i ett stort hus i Mogadishu i Somalia. En dag betedde hon sig illa vid matbordet och måste gå in på sitt rum. Där somnade hon. När hon vaknar är allt mörkt och hon är ensam i huset. Utanför hör hon konstiga ljud, hårda smällar. Mitt i natten kommer i alla fall pappan och hämtar henne och han berättar att det är krig i landet. De springer bort till en lastbil och ser döda mänskor ligga på gatan. De flyr ut ur landet, men flickan hamnar på en lastbil och hennes familj på en annan. Så småningom kommer flickan till Sverige, men var hennes familj är vet hon inte.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Synneva Byrkjeland den 21 april 2015