Egen nedladdning av talböcker

Talböcker är ett jättebra hjälpmedel för den som vill läsa men har svårigheter med det, vare sig det handlar om synproblem eller andra orsaker.

 

Myndigheten för tillgängliga medel, MTM, har i uppdrag av staten att läsa in talböcker för dem som behöver. Talböckerna kan man spela upp i datorer eller speciella spelare. Förutom att man kan lyssna på boken istället för att läsa den finns det också andra finesser med talböcker. Ibland finns det text till att följa med i medan man lyssnar och man kan höja och sänka hastigheten på läsningen. På MTM´s webbsida kan man läsa mer om vilka rättigheter och möjligheter man har som person med läsnedsättning.

Sedan några år tillbaka finns möjligheten att som privatperson själv gå in via webbsidan Legimus, söka och ladda hem den bok du vill ha. Vet du inte riktigt vad du vill läsa finns det många bra boktips och förslag på både nya och gamla böcker. För att få ladda ner måste du först vända dig till ditt bibliotek och registrera dig som användare, MTM mejlar en inloggning till dig och sedan är det bara att sköta din nedladdningen hemifrån när du vill och behöver. Legimus finns också som app att ladda hem gratis till din smartphone eller surfplatta, nu kan du lyssna på din bok när du vill.  MTM har även en egen facebooksida för den som är intresserad av den senaste utvecklingen kring Legimus och annat som rör läsnedsättningar.

Naturligtvis är du välkommen till biblioteket för hjälp att komma igång med nedladdningen och förstås för att fortsätta låna talböcker på skiva. 

 

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Jannice Jonsson den 19 januari 2015