En betraktelse i juletid

Där ligger biblioteket, som en glittrande, lysande krokan i vintermörkret, till glädje för alla Doroteabor. Ett nyfikenhetens tempel?

Ja, vad kan man inte få lära sig när man botaniserar i beståndet. Lagom till årets julpysseljunta finner jag böcker om gamla
julgransprydnader och även om den senaste trenden: stickade julgranskulor med mönster av den norska designduon Arne&Carlos.
 
Vill man ha en budgetjul kan man fynda julklappar bland de utgallrade biblioteksböckerna där man hittar mycket intressant för endast två kr styck! När man gjort bort allt julbestyr med korvstoppning och julbak är det härligt att krypa upp i soffan med en riktigt bra deckare, varför inte något av norrmannen Jo Nesboe eller den svenske läkaren och författaren Jonas Moström som förlägger handlingen till Sundsvall. Båda gör böcker man inte lägger ifrån sig i första taget. Moström beskriver dessutom hur det är att leva i norrländsk vinter som ingen annan, ja då möjligtvis deckardrottningen Åsa Larsson, uppvuxen i Kiruna, som fångar känslan av kylan så man riktigt känner det bita i kinderna.
 
Vill man läsa om ett verkligt brott i vår närhet och dess konsekvenser för de inblandade så rekommenderar jag Boken om Gafsele, där finns en skrämmande skildring av hur rättssystemet fungerade för de första nybyggarna och där även offret sågs som brottsling. Jag är glad att vi lever i en tid av demokrati och rättvisa och att vi har förmånen att kunna läsa vad vi vill i Doroteas utmärkta bibliotek. God Jul!
 
/ Krönika skriven av: Gunilla A Johansson, Lajksjö
 
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 19 december 2011