En dag med Folkrace

En rolig sport där alla åldrar blandas och där man resultatmässigt kan vara en hårsmån ifrån flip eller flopp.

Folkrace 2


Det finns många olika sporter. En del kräver mest fysisk styrka och kondition, en del ställer stora psykiska krav, med koncentration och tänkande (schack t.ex). Sen finns det sporter där det ställs krav på lite av varje av det ovan uppräknade. Vi, jag och min sambo Olle och en av våra söner Wiktor håller på med en sådan sport. Sporten heter Folkrace. Den går ut på att köra en bil på en bana i tre heat med tre varv vardera, få så bra placering som möjligt, för poängen räknas efter placering. Går det bra kanske man kommer till final.

Folkrace 2
Bilarna som används är till största delen gamla skrotbilar som man köpt för en billig peng, eller kanske rentav fått en bil av någon som vill slippa köra den till skroten. Sen plockar man bort så gott som allt inuti bilen. Det blir bara kvar ett tomt plåtskal på fyra hjul, med en motor, växelspak, ratt och pedaler. Några enkla men viktiga reglage som torkare, spolning och fläkt blir också kvar. Sen sätter man in en specialbeställd bur/båge, sk. skyddsbur som ska skydda föraren vid krock, avåkning och rullning. Buren kostar i dagsläget ca 1500:-. Det här arbetet med att riva och bygga nytt kräver mycket tålamod, kunskap och styrka (mycket lyft, hamrande och skruvande). Stolen som föraren sitter i är en speciell stol gjord för motorsport. Sen måste man ha 4-punkts bälte. Stol och bälte kan man köpa för ca 2700:- och uppåt hur dyrt man vill. Förare måste även ha en speciell overall, skor, handskar, balaklava och handskar. Allt godkänt av Svenska Bilsportförbundet. Det kostar också några tusen, men det är ju en engångskostnad. Detta var en kort faktainformation om bil, förare och utrustning.

Nu ska jag berätta om en tävlingsdag. Det är den 24 juli 2014 och tävlingen går i Lycksele. Den har föregåtts av många timmars fixande och mekande med bilen, och kvällen före så lastas den på biltrailern. Vi packar med extra däck , domkraft, verktyg och reservdelar som vi tror kan behövas. Men man aldrig förbereda sig för allt. Det är trots allt ”skrotbilar” som kan gå sönder på alla möjliga sätt. Den här tävlingsdagen råkar vara en av de varmaste dagarna under sommaren, så matsäcken består mest av det som är drickbart.

Folkrace 1
Jag och Olle delar bil på alla tävlingar. Det går bra eftersom vi kör i olika klasser och aldrig blir inlottade i samma heat. Vi kör en Toyota Corolla i dag. Vi kommer till Lycksele ca kl.8.00. anmäler oss, betalar startavgift, visar licens som man också måste ha för att få köra. Sedan lastar vi av bilen och förbereder den genom att tanka, kolla däck, rutor m.m. Man måste alltid gå runt banan så det gör vi. Sedan blir det mycket prat med andra förare och deras vänner. Alltid trevligt att höra vilka tävlingar dom kört, hur det gick osv. Se vilka bilar dom har. Har dom byggt nytt, eller är det ett gammalt beprövat ”russin”. Så kl.10.30 samlar tävlingsledningen till förarmöte. Där blir det upprop och information om dagens tävling.

Klockan 11 går första start som är juniorernas första heat. Jag har klätt på mig allt, vilket i denna närmare 30-gradiga värme känns lite motigt. Det är nu psyket börjar få jobba. Tjock overall, hjälm osv. in i en stekhet bil utan aircondition… då får man ”skärma av” tankarna och bara koncentrera sig på det som kommer. Nu!! Ut på startplattan för mitt första heat. 30 sekunder! Grönt ljus! Kör! Bra start för mig, men sen… vad händer!? Bilen ”dör”. Stannar, går igång, stannar. Kommer i mål men tappar alla placeringar. Vad hände? In i depån. Olle kollar men vet inte vad som är fel. Bråttom, bråttom! Han ska iväg och köra sitt heat. Start!  Han kör ett halvt varv … sen stopp. Bilen ”dog” igen! Han blir bärgad till depån. Som tur var så blev det en längre paus nu (mat för funktionärerna), så Olle hann kolla bilen lite mer. Men det var ett mysterium varför den stannade. Något med bränslet, för mycket kanske? Tändstiften? Frågetecknen hopas. Det kommer flera hjälpsamma personer, både förare och andra som petar på olika kablar och grejer och ger tips om vad det kan vara.

Samtidigt går klockan… snart dags för mitt andra heat. Bilen låter lite bättre men man vet aldrig vad som kommer att hända, om den går eller inte. Jag hoppar in i bilen, starten går, och till vår förvåning går den bra nu. Jag vann till och med detta heat. Kul! Sen körde Olle sitt andra heat och bilen gick då också, och han blev tvåa. Vi förstår ingenting, men det är bara att tanka och köra tills det stannar. Både Olles och mitt tredje heat gick bra. Vi blev tvåa respektive etta.

Nu var kvalen klara och poängräkningen startar. De med högst poäng går till A-final, och med mindre poäng kommer man till B eller C-final beroende på antalet startande. I dag räckte mina poäng till en plats i A-final, men Olle hade för lite poäng för finalplats genom att han blev bärgad i första heat.

Folkrace 3
Nu pirrar det rejält i magen. Att stå på startlinjen med de bästa för dagen(dit räknar man sig ju aldrig själv). I finalen kör man 5 varv, och alltid en liten extra slinga som kallas alternativspår. Det ska köras en gång /heat. Finaldags! Grönt ljus! Iväg! Det strular ihop sig i första kurvan, och en bil hamnar i sandfållan. Det dammar och ryker sand så jag ser inget. Svänger, men hamnar i diket. Upp igen och vidare. Jagar, jagar! Tar alternativet, men oj, där står en avstannad bil!  Väjer undan och kör  vidare. Jagar en Saab, men nej, jag kommer inte förbi. I mål efter 5 varv på en 4:e plats. Det krävs inte någon kondition som i de flesta andra sporter, men väl lite psyke. Svetten rinner, men roligt var det! Det är lite av skräckblandad förtjusning att stå på startlinjen, men det ger verkligen en kick.

Nu är själva tävlingen slut, och alla bilar är till salu. Nu kan vem som helst lägga bud på en bil som dom vill köpa. Alla kostar 6500:-, plus en adm.kostnad på 200:- för varje bud. Vi vill gärna behålla vår bil så vi lägger två stödbud på den. Under tiden vi väntar på all sammanräkning så packar vi ihop alla grejer (domkraft, verktyg, reservdelar m.m) som ligger runt bilen, och pratar med andra förare om hur det har gått för dom. Konstiga, tokiga, bra körningar. Vilka som fått flaggor, kraschade bilar osv. Sen blir det prisutdelning, och sist anbudsförfarandet. Bil 53 (vår bil) fick 10 bud! Oj då! Då blir det lottdragning, och lotten föll på en tjej från Skellefteå som lagt några fler bud än oss. Så vi fick åka hem med tom trailer. Snyft! Det kan kännas tråkigt att måsta sälja bilen, särskilt om det gått bra och man gillar att köra den. Men reglerna är sådana. Man får skruva ut stolen och bältet för det är personliga saker. Nu kan vi för pengarna lägga bud på en bil på en annan tävling och hoppas att vi får köpa den, eller köpa en bil och bygga från början.

Så åker vi från depån. Klockan har hunnit bli 21.30. Hungriga, lite speedade men samtidigt trötta. Kommer hem 22.30. Packar upp matsäck, kläder m.m. Så kan en dag på folkracebanan gestalta sig. En rolig sport där alla åldrar blandas. Från ca 15 år och uppåt. Själv är jag nog äldst i damklassen, men vad gör det? Så länge det är roligt så kan man vara med. Resultatmässigt är folkrace en sport där man är en hårsmån från flipp eller flopp. Ena tävlingen kan man komma direkt till A-final, medan man i en annan kanske bara kan kör ett heat pga. bilhaveri, eller få så lite poäng att det inte räcker till någon finalplats alls. Allt händer så snabbt på banan. Man kan bli trängd av banan, sladda av banan, bilhaveri, kanske själv orsaka att någon annan kör av banan, och då är det troligt att man får en svart flagga, och då är man diskad från det heatet.
Men då siktar man på nästa tävling… då minsann…

 1. Att leva med folkrace!

  Undertitel: folkracelivet : en film om folkrace och allt däromkring
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Cykel-, motor- och flygsport
  Finns som: DVD
 2. Folkrace

  Undertitel: [historiken, dramatiken och statistiken]
  Av: Lager, Fredrik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Cykel-, motor- och flygsport
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Britt-Marie Arvidsson den 8 december 2014