En julbetraktelse

Jul, jul, strålande jul, så ska det bli tänker man. Allas ögon ska tindra ikapp med de tända mysljusen och den gnistrande vita, vykortsliknande snön på granarna utanför fönstret.

"Jul, jul, strålande jul" så ska det bli tänker man. Allas ögon ska tindra ikapp med de tända mysljusen och den gnistrande, vita, vykortsliknande snön på granarna utanför fönstret. Här kommer en liten julbetraktelse från en av många, som kämpade men kanske inte nådde riktigt fram. Fast vem vet - det finns fortfarande lite tid att rädda julen och det finns fler i familjen som drar sina strån till stacken. För resten - vad är egentligen det viktiga med julen?
  
 
 
Barndomens jular har ett särskilt skimmer. Så ska det bli även i år för de egna barnen! Boken Jul med Ernst : mat, blommor & fix av populäre Ernst Kirchsteiger, slår verkligen an den rätta tonen. Sedan ligger man där i en förkylning och ambitionerna krymper drastiskt. Tur att så mycket färdiglagat finns i affären.

Bröderna Grimms saga Bord, duka dig har onekligen ett tilltalande tema! Tänk om all den goda maten plötsligt bara fanns där uppdukad och klar på bordet. Barnen älskade att höra den och andra sagor läsas när de var små Jag vill gärna passa på att sjunga högläsningens lov - och inte bara för de yngsta! ”Lille Viggs äventyr på julafton av Viktor Rydberg, är ett bra exempel på jullektyr, som höjer jultemperaturen flera grader. Det är också kul att frossa i gamla jultraditioner och för det behövs böcker som till exempel Jul i tro och tradition av Inge Löfström.

Vad vore julen utan musik! Ett garanterat enkelt sätt att ”jula till det” är att sätta på lite julmusik. Händels mäktiga juloratorium Messias fyller själen med glädje och kraft. Sedan finns sångböcker som till exempel hörnpelaren Den svenska sångboken . Finns det något trevligare än att sjunga julsånger tillsammans? Kanske rent av med lite gitarr- eller pianoackompanjemang till också. Inget för en förkylningsraspig pipa förstås. 
Jesu födelse är något centralt att fira och samlas kring under julen för alla kristna. Hans död och platsen för hans död finns det dock olika teorier om. En intressant bok som fördjupar sig om Jesus öde är boken Vad hände på vägen till Damaskus? : på spaning efter den verklige Jesus från Nasaret skriven av Lena Einhorn. Hon tror att Jesus överlevde korsfästelsen och fortsatte sitt liv som aposteln Paulus! Kronologin stämmer då bättre med skriftliga källor, anser hon. Paulus alias Jesus reste norrut mot nuvarande Turkiet och fortsatte att predika.

En annan teori framförd av Ahmadyya-sekten, en riktning inom islam, hävdar också att Jesus inte dog på korset. Ahmadyya-muslimerna anser dock att han sedan vandrade söderut, tillsammans med sin mor Maria mot Indien. Sekten tror att Maria dog i den lilla idylliska bergsorten Murree i nuvarande Pakistan. Under koloniala tiden tyckte engelsmännen om att dra sig undan dit upp, när värmen var för svår nere på slättlandet.  Jesus tror de dog lite längre bort, i Kashmir, i nordvästra Indien. När jag bodde i Srinagar i Kashmir i Indien på 80-talet, så besökte jag Jesu grav där. I Per Bergmans bok Jesus i Kashmir finns fler detaljer.
”Om det finns ett paradis på jorden så är det här, så är det här, så är det här” skrev mogulhärskaren Jehangir i sin poesi på 1600-talet om Kashmir. Tyvärr så är denna fantastiska plats sedan länge förvandlad till sin raka motsats, på grund av stridigheter. Läs boken Freedom at midnight  av Dominique Lapierre och Larry Collins, så får du lite bakgrund till konflikten. Det blodbad som uppstod när britterna lämnade Indien 1947-48 och landet delades upp mellan muslimer och hinduer, beskrivs i all sin vidrighet och med gripande detaljer. Tyvärr verkar konflikten aldrig få ett slut.
 
Att baka är en rogivande sysselsättning med tid för allehanda tankar som får komma och gå. Jag har alltid gillat det.Till julbaket så behövs kryddan saffran, som växer i Kashmir bland annat. Mitt förråd av plomberade askar från Kashmir tog tyvärr slut förra året. Det har räckt otroligt länge ändå. Den lila krokusblomman kommer i september och det är pistillen som är saffranet. Ofta fuskar man och blandar i till exempel ståndare också. När jag stannade bilen på ett fält i Kashmir för att fotografera, kom strax en vakt ilande för att bevaka växten, värd sin vikt i guld. Andra stora saffransländer är Spanien och Iran. I det senare landet har skörden slagit fel i år på grund av kylan, vilket drivit upp priset skyhögt.
 
En saffransdoftande, sensuell kärleksroman från Iran om en kvinna med beskuren frihet, som ändå lyckas göra något positivt med sitt liv är Flickan som vävde sidenmattor av Anita Amirrezvani. Tyger kan vara lyxigt saffransfärgade och inte bara bröd.Sorsele bibliotek har för närvarande en utställning om islamsk konst och kultur med bland annat fotografier, som kan komplettera bilden av detta hörn av världen en smula.
 
 
Alla dessa krig... "Inter arma silent leges" - under krig tiger lagarna - som Cicero uttryckte det. Är människan av naturen ond? Ett epos på temat att försjunka i under några helgdagar kan vara den klassiska romantiska Krig och fred av Leo Tolstoj. Romanen finns även att låna i filmversion. Ett inlägg i frågan är också boken Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn, bror till tidigare nämnda Lena. Snällheten kan tränas in, anser han.

Lasse Berg påstår däremot i sin bok Gryning över Kalahari. Hur människan blev människa att människokärleken är medfödd.  Samarbete och medkänsla har drivit människans utveckling framåt och altruismen är genetiskt betingad. Det låter ändå lite hoppfullt för mänskligheten tycker jag.

I ett TV-program utvecklade Lasse Berg denna tes med exempel från apor och folkslag i södra Afrika. Arkeologen Tim White med flera, gräver i Etiopiens jord efter mänskliga förfäder. Just i det landet har extra många kvarlevor hittats.

Många forskare tror idag att mänsklighetens vagga stod i Afrika. Naturhistoriska riksmuseet har en väldigt spännande permanent utställning om människans utveckling http://www.nrm.se/sv/meny/besokmuseet/utstallningar/denmanskligaresan där man kan möta afrikanska Lucy och andra kändisar så verklighetstrogna att man hajar till. Kanske står en resa till Stockholm på önskelistan i år?

Etiopien, drottningen av Sabas land, är också platsen för Skära för sten av Abraham Verghese. Det är en innehållsrik släkthistoria där två indiska tvillingpojkars öden står i centrum, men kejsare Haile Selassie - kallad Lejonet av Juda - och landets politiska historia skymtar förbi. Alla medicinska termer - som bara tillför och inte blir störande - förklaras av att författaren själv är läkare och bildligt befinner sig på sin mammas gata.
 
Vad vore slutligen en julbetraktelse utan Charles Dickens klassiska berättelse En julsaga? Den läskiga spökhistorien om den rike girigbuken Mr. Scrooge, som får en sista chans att ändra sig och gör det. Perfekt för högläsning i goda vänners lag eller i familjens sköte, när vintermörkret sänker sig, brasan sprakar och julmaten ska smältas. Kom bara ihåg att bjuda in eller på något sätt göra något för mindre lyckligt lottade i när och fjärran! Då blir julen riktigt lyckad - och du slipper besök av spöket!
 

En riktigt fridfull God Jul och Gott Nytt År med sköna lässtunder!
Önskar Birgitta Sandqvist-Andersson / Sorsele bibliotek

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 23 december 2009