En mugglares besök i Harry Potters värld

Efter att ha kommit hem från en Londonresa där resans stora höjdpunkt var ett besök på Warner Bros. Studio där Harry Potter-filmerna spelades in, tänker jag dela med mig av några av de tankar och intryck som besöket gett upphov till.

Idag känner troligtvis de flesta till historien om den föräldralöse Harry, som börjar studera vid Hogwarts skola för häxkonster och trolldom, och om hans och hans vänners kamp mot Lord Voldemort. Jag tänker därför inte gå närmare in på vad böckerna och filmerna handlar om, utan bara rekommendera dem till alla som tycker om sagor och äventyr.

Harry Potter entre´
Den före detta flyghangaren som numera inhyser filmstudion med Harry Potter-utställningen ligger i Leavesden, några mil utanför London, och för att ta sig dit åkte jag och mina medresenärer tåg och sedan väntade också en kort bussresa innan vi var framme. Resan gick utan problem och när vi anlände till den stora hangarbyggnaden möttes vi av massor av stora och små trollkarlar och mugglare från hela världen, som precis som vi var förväntansfulla inför det stundande besöket.

Första delen av rundturen gjordes tillsammans med en guide som på ett passionerat sätt berättade spännande fakta från böckerna och filmerna, sedan fick vi besökare ströva omkring fritt och titta på kulisser och rekvisita från filmerna.

Harry Potter port
Harry Potter Rekvisita 2

Diagongränden
Och visst levde besöket upp till alla förväntningar, och mer därtill. Att få stiga in i Harry Potters värld och imponeras av Hogwarts fantastiska festsal (som verkligen är lika stor som den ser ut att vara i filmerna), besöka Gryffindors elevhem och Dumbledores arbetsrum, titta in hemma hos familjen Weasley, gå genom Diagongränden och kika genom alla skyltfönster var, ursäkta den oavsiktliga ordvitsen, helt MAGISKT!

 Det sägs att J. K. Rowling fick idén till Harry Potter-böckerna under en tågresa mellan Manchester och London. Tänk om man hade haft möjligheten att leta upp henne där på tåget för att berätta att hon, precis som sin huvudperson Harry som hon satt och klurade på, hade påbörjat en spännande resa mot ett helt nytt liv. Han mot ett liv som trollkarlselev och bekämpare av ondskan, hon mot ett liv som en världens mest lästa och omtyckta författare. Det hade varit roligt att få se hennes reaktion på den informationen.

Gryffinddor elevhem
Harry Potter Citat


 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Karin Rönnholm den 12 juni 2015