En samling noveller

Novellsamlingen - den perfekta boken

Novellsamlingarna får stå relativt orörda på bibliotekens hyllor i dag. Konstigt nog. För är inte novellformen som gjord för dagens stressade bokläsare? En novell hinner man läsa medan potatisen kokar, i sängen innan man somnar eller mellan två favoritprogram på teven.
 
Novellformen

Vad är då skillnaden mellan en roman och en novell? Det mest uppenbara är förstås längden. En annan skillnad är att novellen i motsats till en roman vanligtvis tar fasta på en enda händelse som också snabbt når sin kulmen. Novellens persongalleri är som en följd av detta även begränsat till några fåtal personer.
 
Historiskt sett så har novellen som litterär form funnits sen 1300-talet. Internationellt kända representanter för formen är bl a Tjechov, Gogol och  Hemingway. I Sverige har bland annat storheter som Strindberg, Dagerman och Lagerlöf uppmärksammats för sin novellkonst.

På 1970- och 80-talet upplevde novellformen en renässans mycket tack vare att en grupp, främst amerikanska, författare började skriva korta berättelser om vanliga människor på ett vardagligt och korthugget språk. En av de främsta företrädarna för denna ”dirty realism” var Raymond Carver. Andra amerikanska författare som också sågs som smutsiga realister var Richard Ford, Frederick Barthelme, Jayne Ann Phillips och Tobias Wolff.
 
Novellen i Sverige

Flera av de yngre svenska författare som debuterade under 1990-talet gjorde det med novellsamlingar. Många av dessa var även tydligt inspirerade av Carver och hans kollegor. En av de kändare är Hans Gunnarsson vars första novellsamling Bakom glas kom ut 1996. Andra författare som debuterade med noveller under denna tid var bland annat Mats Kempe, Stefan Lindberg, Ninni Holmqvist och Jerker Virdborg. En författare man absolut inte ska glömma om man pratar om ”dirty realism”-skolan är norrmannen Kjell Askildsen. Han är en författare vars noveller uppfyller alla krav man kan ställa på riktningen, nämligen ett ekonomiskt språk, en minimalistisk stil och vardagliga karaktärer. 

Så nästa gång du besöker biblioteket, varför inte låna en novellsamling eller två? Och känner du för att läsa en novellsamling men varken vill läsa någon av klassikerna eller om grå, men stämningfull vardag a la Carver är kanske den israeliske författaren Etgar Kerets noveller ett alternativ. På lättläst prosa och med hjälp av skruvade karaktärer och absurda händelser skapar han historier som garanterat får dig att dra på munnen. Och skulle någon av novellerna i samlingen du lånat inte falla dig i smaken, då är det bara att bläddra fram till nästa eller nästa, eller nästa. Också det en fördel med novellformen!

 

Tips på titlar!

  
Svenska klassiker
 
Selma Lagerlöf  Bortbytingen och andra historier
Sagor och berättelser
Stig Dagerman Nattens lekar
August Strindberg I Vårbrytningen
Skärkarlsliv
Samvetskval
Samtida
Cecilia Davidsson Utan pengar, utan bikini
Det var länge sedan det var så här spännande
Inger Edelfeldt Rit
Den förunderliga kameleonten
Hans Gunnarsson Bakom glas
En kväll som den här
Ninni Holmqvist Kostym
Mats Kempe Saknar dig sällan så mycket som nu
Stefan Lindberg Tusen nålar
Mirja Unge Brorsan är mätt
Jerker Virdborg Landhöjning två centimeter per natt
Utländska klassiker
Nikolaj Gogol En dåres anteckningar och andra berättelser
Kejsarinnans tofflor
Ernest Hemingway Snön på Kilimandjaro
Anton Tjechov Hämnaren och andra humoristiska berättelser
Damen med hunden
Samtida
Naja Marie Aidt Babian
Kjell Askildsen Ett stort öde landskap
Hundarna i Tessaloniki
Frederick Barthelme Slipat glas
Raymond Carver Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek
Grannar
Genvägar
Richard Ford Vinterfiske
Etgar Keret Åtta procent av ingenting
Goda intentioner
Jayne Anne Phillips Ytterfil
Svarta biljetter
Wells Tower Härjat och bränt
Tobias Wolff Jägare i snön och andra berättelser
 
/ Kurt Levlin, Lycksele bibliotek
 
 
 

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 5 november 2010