En sekund i taget

Skulle det här kunna hända i verklighetens framtid?

"En sekund i taget" måste Hedvig ta efter det att någonting otroligt hemskt har hänt. Hennes mamma, pappa och lillebror fick hastigt hög feber och dog. Hedvig flyr från sitt hem, hon tar mammas nycklar till skolan, mamma var lärare, och beger sig dit.

På vägen dit ser hon andra döda människor. Vad är det som har hänt? Är hon den enda som har överlevt? I skolan hämtar hon mat och tält, sovsäck och ryggsäck och annat som hon kan behöva. En av lärarna, Ingela, var mycket för att eleverna skulle få chansen att njuta av naturen därför finns det sådana saker i skolan.

Sedan cyklar hon iväg, in i skogen och första natten sover hon i tältet. Nästa dag slår det Hedvig att hon med Ingela och klassen många gånger har besökt en sorts undervisningsgård. Dit cyklar hon. Hon är rädd för att hon ska hitta döda mänskor där, men lyckligtvis finns det bara djur där och de lever.

Det finns ingen el i huset och allt är tyst, men det finns en vedspis. Hedvig får fullt upp på dagarna. Hon måste bland annat lära sig handmjölka korna. Hon tänker mycket, bland annat på sin kompis, som troligtvis också är död.

Efter en tid står plötsligt Ella på gården. Hennes familj, kompis och före detta pojkvän har också dött. De stannar på gården tillsammans, men kommer inte alltid överens. En gång blir Hedvig så arg då Ella har diskat hennes mammas kaffekopp att hon rider iväg och tänker inte komma tillbaka. Hon besöker förskolan där hennes lillebror gick, hittar hans tröja och minns. På natten sover hon under en gran, halkar och gör illa foten och återvänder trots allt.

Det här är en spännande bok. Hur ska det gå? Kommer de att klara av det här livet och finns det andra överlevande?

Den fristående fortsättningen heter Spring så fort du kan.