En vårdag på bokbussen

Klockan 9.15 vrider vi på startnyckeln. Det är vår, solen skiner och termometern på instrumentbrädan visar på plusgrader. Bokbussen är nytvättad, men eftersom dagens tur även innebär några mil på grusvägar så kommer bussen inte att vara lika ren i kväll när vi styr in den i garaget. När mobiltelefonen är påslagen, stereon inställd på favoritkanalen och vi kastat en sista blick i backspegeln för att kontrollera att skannern är i säkert förvar i sin låda och den bärbara datorn är fastspänd rullar bussen iväg norrut.

Klockan 9.15 vrider vi på startnyckeln. Det är vår, solen skiner och termometern på instrumentbrädan visar på plusgrader. Bokbussen är nytvättad, men eftersom dagens tur även innebär några mil på grusvägar så kommer bussen inte att vara lika ren i kväll när vi styr in den i garaget.
När mobiltelefonen är påslagen, stereon inställd på favoritkanalen och vi kastat en sista blick i backspegeln för att kontrollera att skannern är i säkert förvar i sin låda och den bärbara datorn är fastspänd rullar bussen iväg norrut.
 
I dag har vi med oss två boklådor till en skola, lådorna är packade med lättlästa böcker och enligt aktuellt tema. Vi har också med en kasse talböcker till en låntagare, en låda historiska böcker till en annan och två lådor ”blandat” till en byastuga. Under årens lopp lär man sig vad de olika låntagarna gillar att läsa. Därför har vi även tagit med en back med extra böcker som vi tror kan intressera låntagarna.
 
Första stoppet är byaskolan. Under närmare två timmar ska vi serva 30 elever och deras lärare med böcker om huggormar, hyenor, vampyrer, detektiver, Hälge, Tintin, hästar, marsvin, bebisar och allt annat de vill lära sig mer om. Alla vet de var barnböckerna finns, var faktaböckerna står och var man hittar en roman, och vi har märkt hyllorna med lämplig ålder för att hjälpa de som ännu inte lärt sig betydelsen av Hcf och Hcg. Därför hittar de flesta också böcker på egen hand. De vi hjälper är de som har specifika önskemål…
”Det ska vara stora bokstäver, men inga bilder…”
”Jag vill ha många bilder – i färg…”
… och de som inte alls vet vad de tycker om, eller kanske inte tycker om att läsa över huvud taget. Här gäller det att vara kreativ! Även om vi har ca 1 500 böcker att välja bland, och vi alltid tar med oss böcker vi vet är omtyckta, är barn oförutsägbara och det är inte alltid vi har med oss just en bok om bin eller ett recept på chokladmuffins.
”Kanske det här kan vara något?”
Och så visar man ett lexikon om insekter eller ”Barnens kokbok”.
När det är skiftbyte, en klass är färdig och nästa på ingående, har vi lite tid att andas, plocka i ordning i hyllorna och ställa ut de böcker vi just fått tillbaka. Idag hade vi inget bokprat men ibland händer det att lärarna ber oss berätta om böcker för de olika klasserna.
 
När alla eleverna har hittat sig en bok och specialläraren bytt ut sina boklådor är det bara att göra bussen i ordning och åka vidare. När det är bra vägar går det snabbt, bussen är smidig och lätt att köra. Vi kommer också fram till andra stoppet enligt utsatt tid. Det
är ett äldre par som fått besök av bokbussen nästan ända sedan starten 1972. De står ofta ute på gården och väntar och glömmer aldrig bort vilken dag vi kommer.
 
Tio minuter senare är det dags för nästa stopp, en nyinflyttad barnfamilj. En diskussion om trädgårdsodling med mamman resulterar i att familjen, förutom en kasse barnböcker, även går hem med tre trädgårdsböcker och senaste numret av tidskriften ”Allt om trädgård”. Lillkillen i familjen blir förtjust över traktorboken som vi tagit med särskilt till honom.
 
Vid nästa hållplats bjuds vi på lunch. Även grannen kommer och hälsar på, lagom till kaffet. Grannen återlämnar sina ljudböcker och lånar några nya. Vi lämnar låntagarna mätta och belåtna, en av oss med ett recept på den goda morotssoppan i jackfickan.
 
En tjugo minuters körning ger oss möjlighet att lyssna klart på ett radioprogram. I nästa by kliver två bybor in i bussen. Böcker återlämnas och lånas ut. En populär bok reserveras, vi hoppas kunna ha med den nästa gång, alternativt skicka den med posten. En livlig diskussion om vägarnas skick gör att vi får trampa på gasen för att inte komma för sent till nästa hållplats. Vi lyckas vanligtvis hålla tiderna, om inte annat köra in tid under någon rast eller kanske ta en extra paus på en parkeringsplats vid vägen. Fler än en låntagare kommenterar glatt hur punktliga vi är.
 
En timme och 6 hållplatser senare åker bussen vidare till nästa by. Vi behöver inte se på klockan för att veta att bussen håller tiden, signaturmelodin till ett välbekant radioprogram börjar nämligen i samma ögonblick bussen vänder nosen söderut.
Den här sträckan kör vi långsamt. En av låntagarna har berättat att flera i byn sett spår efter björn bara några kilometer bort. Men inte heller denna gång får vi syn på björn. Däremot är älg, räv, rådjur så gott som vardagsmat, för att inte prata om ren.
 
Nästa hållplats är en byastuga, gemensam hållplats precis som byaaffärer och större p-platser. Två lådor med böcker bärs in och ställs upp på hyllan. Jakt och fiske-, vävböcker och deckare är vad som lånas flitigast i byastugan.
 
Även på sista stoppet bjuds det på en snabb fika. Efter kaffet rastar vi den nyopererade låntagarens hundvalp. Solen skiner och sommaren känns plötsligt inte långt borta.
 
Så börjar resan tillbaka mot Lycksele. 6 timmar efter det att vi startade återvänder vi till biblioteket. Men arbetsdagen är inte slut än. Böckerna som kommit in under dagen tas in och luckorna i hyllorna fylls med nya böcker. Sedan tankas de ca 100 utlånen och reservationerna från den bärbara datorn över till servern. Och innan vi kör bussen tillbaka till garaget och avspolningen hinner vi även förbereda lite för nästa dags tur. Då står bland annat ett dagis på schemat.
 
Fotnot: "Vi" är Kurt Levlin och Iréne Norberg, som i verkligheten aldrig kör bussen tillsammans men som möter dessa människor varje vecka, på vardera 8 turer i månaden.
 
 
 

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 24 april 2009