Ett svenskt geni – berättelsen om Håkan Lans och kriget han startade av David Lagerkrantz

GPS-tekniken har revolutionerat styrning och planering av både fartygs- och luftfartstekniken. Men hur många vet att uppfinnaren till GPS-tekniken är svensk?

Jag visste det i alla fall inte. Samme man, Håkan Lans, anses även vara uppfinnare till datormusen och grafikkort till datorer.
Därför var det högst anmärkningsvärt att läsa denna bok som David Lagercrantz har skrivit om Håkan och om patentkriget han startade mot USA.
Naturligtvis så skildrar boken även Håkan som person och hans drivkrafter. Men den största behållningen man får av boken är insynen i vilka mäktiga krafter både inom politik och industri som gör allt att få patent på Håkans uppfinningar och hur den lilla människan kämpar och till och med kan vinna mot dessa krafter.
Det handlar om industrins och politikens vilja att värna sina egna intressen, samtidigt som man är medveten om vinsten med GPS-tekniken, som man vill ta åt sig äran av genom att samtidigt hävda att man var först med att uppfinna den och därmed ”stjäla” patenten från Håkan Lans. Den handlar om den imponerande drivkraften uppfinnaren har att kämpa mot dessa krafter.
Det är en thrillerbetonad stil Lagercrantz använder sig av i sina beskrivningar av alla turer kring patentstriden. Man sitter med andan i halsen och hoppas, hoppas att Håkan och hans allierade ska lyckas knäppa de stora makterna på näsan (och att han faktiskt lyckas göra det vid olika tillfällen).
Efter jag har läst boken sitter jag och tänker: hur många i Sverige vet något om vad denna Håkan Lans har uppfunnit, hur kommer det sig att inte fler vet något om detta? Jag sitter även och funderar över hur mycket stora företag och politiker styr och döljer för oss (kanske det inte är konspirationsteorier?), och hur många maktkamper pågår egentligen mellan den lilla människan och de stora maktcentra som finns, som gör allt för att både hindra att utveckling sker på grund av egna intressen, men också för att kunna ta åt sig äran av det andra har åstadkommit?

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Amelie Hövenmark den 18 oktober 2017