Fågelholkar & vanliga holkfåglar

Fåglarna behöver din hjälp!

I takt med att naturliga hål och övergivna bohål i träden försvinner i våra skogar på grund av dagens skogsbruk, blir holkarna allt betydelsefull för fåglarna. Många fåglar behöver dem också under vintern för att klara kylan.
När man pratar om fågelholkar tänker de flesta i regel på holkar för mesar, flugsnappare och andra småfåglar. Men faktum är att även många andra fåglar som stare, kattuggla, skogsduva, knipa och tornseglare bygger bo i holkar.
Här får du råd om tillverkning av holkar och andra bon till ett femtiotal fågelarter. Utöver mått och byggbeskrivningar får du reda på när, var och hur du sätter upp holkar för olika arter. Dessutom kan du läsa om hur trädgården bör vara utformad för att fåglarna ska trivas samt hur du hindrar boplundrande djur att komma åt ägg och ungar i holkarna. Som extra bonus får du lära dig bygga bon till humlor, igelkottar och fladdermöss.


Har du nu inte lust med att göra fågelholkar kan du vända dig till ”Holkhjälpen” i Avaträsk en by utanför Dorotea. Här fixas det holkar för stora och små fåglar till förmån för cancersjuka barn och deras familjer i Umeå. Titta in på: http://hjaltarnashus.se/holkhjalpen/

Taggar:

Tipsat av: Margurita Nensen den 11 maj 2015