Får man gå upp på vinden?

Det är en fråga som ofta dyker upp på biblioteket i Storuman.

Det är en fråga som ofta dyker upp på biblioteket i Storuman och vinden i det här fallet är ett magasin för utgallrade barn- och vuxenböcker.

Jag brukar inte betrakta mig själv som en bokmal och jag faller inte i trans över gamla böcker bara för att dom är gamla, men ändå kan jag inte låta bli att känna mig lite extra upprymd när jag tassar runt bland bokhyllorna på vinden. Här är dom ju alla mina gamla vänner! Många av dom har gett mig läsupplevelser som stannat i minnet och jag har nogsamt, med några få undantag, undvikit att läsa om dom orolig över att magin ska gå förlorad. Här hittar jag en av mina favoritförfattare, John Steinbeck med titlar som Möss och människor, Vredens druvor och min speciella favorit Den röda ponnyn.

En annan bok som etsat sig fast är Vrakgods av Erich Maria Remarque. Den handlar om en samling rotlösa flyktingar som driver runt i ett sönderbombat Europa under andra världskriget. Ytterligare en bok om andra världskriget som gjort ett starkt intryck på mig är Den långa vintern av Eino Hanski. En obarmhärtig skildring av civilbefolkningens umbäranden under tyskarnas belägring av Leningrad vintern 1941-42.

När jag gick högstadiet hade jag turen att ha tillgång till ett välfyllt filial- och skolbibliotek. Där fanns en härlig blandning av högt och lågt, gammalt och nytt och inga pekpinnar över vad som passade att läsa i en viss ålder.  Här hittade jag bland annat den underbara lilla boken Sälmorgon av Rowena Farre. Det är en stillsam betraktelse över författarinnans vänskap med en säl och med andra djur som bodde runt hennes stuga i Skotland.

En tanke som också brukar slå mig när jag vandrar bland dom magasinerade böckerna är hur kort "livslängd" många böcker har. Författare och bokserier som är heta och eftertraktade ena stunden är nästan helt bortglömda i nästa. Så är till exempel fallet med Virginia Andrews serie om "barnen på vinden".

På barnmagasin finns också många bokpärlor, så många faktiskt att det är svårt att plocka ut någon enstaka, men Maria Gripe är en författare som skrivit många bra böcker. Själv är jag speciellt förtjust i Tordyveln flyger i skymningen. Det är en härlig  sommarlovsbok som har en drömlik och mystisk grundton - som så många av hennes böcker.

Skulle jag känna mig lite nere någon dag kan jag alltid återvända till James Herriots böcker om veterinärerna i Yorkshire på 1930-talet. Det är varma, roliga böcker som lämnar efter sig en skön känsla av att allt står rätt till i världen.

Mitt svar till den som undrar om man får går upp på vinden blir; naturligtvis gör gärna det, men du får själv ta risken att fastna där uppe för där finns mycket läsvärt att upptäcka!

/Gun Nyberg, Storumans bibliotek

Skrivet av: Teknikhuset den 5 januari 2011