För dig som är förälder

Som förälder är du särskilt välkommen till biblioteket, och självklart ska du ta med dina barn!

I väntans tider

Gravid mage

På folkbiblioteket hittar du faktaböcker och film om graviditet och förlossning, specialkost,  träning, provrörsbefruktning och adoption.

Varför inte boka en bibliotekarie till er föräldragruppsträff! Antingen kan föräldragruppen komma till biblioteket eller så kan vi besöka er.

Vi berättar då om barns språkutveckling, läsning för barn och tipsar om bra böcker - både för barnen och för dig som förälder.

Börja tidigt!

Kvinna som läser för bäbis ur en bok.

Att läsa för sitt lilla barn, sjunga, rimma och ramsa ger det en känsla för språkets alla ljud och dess rytm. Detta gäller även mycket små barn. Pek- och bilderböcker stimulerar likaså genom färger och former. 

På folkbibliotekets barnavdelning finns pek-, småbarns- och bilderböcker att låna hem, liksom Pippiväska med sagor, ramsböcker och sångpåse.

Skapa goda vanor

Flicka som läser en boks baksida.

Gör det till en vana att regelbundet besöka biblioteket tillsammans. Det är kostnadsfritt och en trevlig upplevelse för hela familjen: det finns ju något för alla!

Barn som går till biblioteket med sin föräldrar fortsätter gå till biblioteket även som tonåringar och vuxna. Barn som tidigt kommer i kontakt med böcker och blir lästa för får inte heller lika ofta problem med lässvårigheter. Har du inte tid att gå till biblioteket med ditt barn så ofta som du skulle vilja finns på alla kommunens förskolor Bokdrakar att låna hem.

Biblioteket anordnar regelbundet aktiviteter för barn och unga, t ex sagostund, pyssel och andra workshops.  

Att läsa är utvecklande

Pojke som läser en bok, omgiven av gnistrande stjärnor.

Läsning utvecklar barns språk och ordförråd, stimulerar deras fantasi och övar dem i att skapa inre bilder. Läsning kan bli en brygga mellan generationer, länder och kulturer. Böcker väcker frågor hos barn och får dem att fundera vidare.

Läsning ger barn inspiration och idéer, väcker nyfikenhet och vidgar deras medvetande om vår värld. Läsning tränar även barns förmåga till medkänsla och stärker deras självkänsla. Och detta är bara några av de många, goda skäl som finns för barns läsande!

Biblioteket som resurs för skolbarn

Pojke som skriver på ett papper.

På biblioteket kan du och ditt barn hitta böcker som kan komplettera läromedlen.  

För barn med lässvårigheter finns särskilt anpassad media, lästräningsböcker och lättlästa faktaböcker.

Vi erbjuder även Bibliotek på recept. Barn och föräldrar får boka tid med barnbibliotekarien för ett möte med personlig service. Vi visar då vilka resurser vi kan erbjuda och kan hjälpa till att ta fram media som passar just ditt barns intressen och läsnivå. 

Biblioteket för barn och unga

Leende pojke som håller i en bok.

För oss är barn och unga en särskilt prioriterad målgrupp. Vi vill uppmuntra barns läsning och användande av biblioteket. 

Från och med att ditt barn fyllt 6 år kan hon eller han få ett eget lånekort. Det är då du som målsman som ansvarar för den media som lånas på kortet.

Barn som lärt sig läsa kan bli Bokslukare, ett sätt för oss att uppmuntra läsning som bl a innebär att de får 14 dagars extra lånetid. 

Vi har ingen förseningsavgift för det som barn lånar på sina lånekort, inte heller för media avsedda för barn och unga som lånas på en vuxens lånekort. 

Folkbiblioteket samarbetar på olika sätt med grundskolan, bl a via läsfrämjande projekt och författarbesök.  

Inte bara böcker

Ps4 spel: Minecraft och dvd-film: Dumma mej 3.

På biblioteket finns inte bara böcker utan även tidningar och tidskrifter, ljudböcker, film, dator- och TV-spel för gratis hemlån.

Det finns bokningsbara datorer, en barnavdelning för de yngsta och en mysig ungdomshörna.

 

En mötesplats i trygg miljö

Biblioteket är en kravlös miljö dit alla får komma precis som de är, utan att prestera eller köpa något. Här är för det mesta tyst och lugnt och det finns vuxna på plats, vilket innebär att biblioteket ofta uppfattas som en trygg plats.