Förintelsens minnesdag 27 Januari 2022

För 77 år sedan befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau.

Människor över hela världen samlas den 27 januari i en årlig minnes manifestation på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Miniutställning

Miniutställningen "Romernas sista natt i Auschwitz" finns på biblioteket tillsammans med bokskyltning i vår temahylla med anledning av den internationella minnesdagen. Har du inte möjlighet att besöka biblioteket under allmänhetens öppetider kan du ladda ner miniutställningen här. 

Bokhylla med böcker och uppsatta affischer om Romernas sista Auschwitz

Bokskyltning

Om detta må ni berätta. Hur förintelsens planerades. Knalerna i de kooi. Förintelseindustrin. Hitlers fürier. Förintelsen.
speaking memories. Vårt folk. Auschwitz.
JAg vill inte ha levt förgäves. Ninas resa. Överlevarna. Förintelsens barn. Anne Franks dagbok.

Föreläsning/ Film

Emerich Roth på Bokmässan i Göteborg. Author: Volger

Emerich Roth överlevde fem av nazisternas koncentrationsläger. Under en föreläsning berättar han för elever i Bredäng utanför Stockholm om hatets och våldets grundorsaker och om hur man kan hjälpa unga människor som söker sig till hatiska och rasistiska grupperingar. Vi får också tillbakablickar från hans liv under andra världskriget då större delen av hans familj systematiskt dödades av nazisterna. Inspelat 21 november 2011. Arrangör: Slättgårdsskolan.

Här kan du se föreläsningen och filmen (30 min) 

Digital minnesceremoni

Forum för levande historia ordnar en digital minnesceremoni för Förintelsens offer .  Ceremonin sänds live den 27 januari  med tal, vittnesmål och musik direkt från Eric Ericsonhallen i Stockholm. Offren för Förintelsen hedras och vi minns de som stod upp för människovärdet. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Här kan du ta del av minnesceremonin live mellan 17:00 - 18:25. Den går också att se  i efterhand.