Fanfiction: att skriva vad man vill läsa

Hittar du inga böcker om Buffy the Vampire slayer eller Gilmore Girls i bibliotekshyllorna? Då kanske du skulle ta en titt på all den fanfiction som finns tillgänglig online.

Hittar du inga böcker om Buffy the Vampire slayer eller Gilmore Girls i bibliotekshyllorna? Då kanske du skulle ta en titt på all den fanfiction som finns tillgänglig online. Eller skriva en berättelse själv.
  
Definitionen av fanfiction är litteratur skriven av andra än upphovsmännen, ofta utan deras uttryckliga tillstånd eller vetskap. Den är heller inte officiellt publicerad utan sprids online inom olika bloggar, fanforum och på särskilda fanfictionarkiv. Denna sortens berättelse (eller fic som det kallas) skrivs av fans som spinner vidare på sina favoritfilmer, -tvserier, -böcker, -tvspel, m.m. Detta engagemang kring ett gemensamt intresse samlar fans i något som ofta kallas fandom. Termen kan både referera till det specifika ämnet man är fan av; som till exempel Sagan om Ringen-fandom, eller det sociala nätverk av fans som interagerar på olika forum och communities.

Att läsa fanfiction kan vara ett underbart sätt att försjunka i en fiktiv värld man känner sedan förut och lära känna älsklingskaraktärer närmare. Det finns inga krav på att själv producera fic, man kan bara klicka runt och läsa så mycket man vill. Nu kan man ju inte räkna med att precis allt finns. Är det en väldigt obskyr bok eller ett spel som inte sålt så bra kan det vara risk att det inte finns någon fanfiction. Men vissa större fandom som Harry Potter och Star Trek har egna fanfictionarkiv.
 
 Det kan dock ofta bli så att man skaffar sig ett "Pen name" och börjar plita ned små historier själv. Det finns inga prestationskrav, vissa skriver små korta "one shots" medan andra skriver långa noveller på flera kapitel. En sak man dock bör tänka på om man själv vill skriva fanfiction är att man helst ska ha en "beta-läsare", någon som kan läsa igenom ficet innan det publiceras och komma med konstruktiv kritik, göra stavningskontroll och allmänt hjälpa till om man kört fast i sitt skapande. Det kan vara en kompis eller nån vänlig person som publicerar fic på samma arkiv.
Fanfictionvärlden rymmer hundratals ämnesinriktingar såväl som genrer och åldersgränser. Det finns fic som bara handlar om karaktärer inom samma fandom, och fic som blandar fandom enligt författarens eget tycke och smak. Harry Potter kan mycket väl hamna i Sunnydale och stöta på Angel eller Buffy. Det finns inga andra begränsningar än din egen fantasi.

Slutligen, när man surfar runt i arkiven och ficsamlingarna måste man vara medveten om att det ofta är stor spridning på åldergränserna inom ett och samma arkiv. Det finns på de flesta fanfictionsidor fic som inte lämpar sig för alltför unga läsare, men det brukar oftast vara bra märkning av vilken ålderkategori ficen riktar sig till, och på vissa arkiv visas inte de fic som är märkta Mature eller NC-17 vid en första sökning.
Här kommer några länkar till en del av alla de fanfictionsidor som finns där ute.
Det är bara att ge sig ut och läsa eller skapa sin egen historia.
 
Allmänna arkiv
 
http://fanfiction.net
http://archiveofourown.org/
http://mediaminer.org/
http://fos-ff.net/
http://audiofic.jinjurly.com/
 
Särskilda fandoms
   
http://trekfanfiction.net/
http://www.lotrfanfiction.com/
http://harrypotterfanfiction.com/
http://www.allaboutspike.com/index.html
 
Några verk som rent tekniskt kan räknas som fanfiction fast de är professionellt publicerade är:
 

Triologin Mörkrets ring av Nick Perumov

En fortsättning på Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien

Triologin Paradisets barn av Marianne Fredriksson

Handlar om de bibliska karaktärerna Eva, Adam, Kain med flera.

Fantasyserien Draklanskrönikan av Margaret Weis

Baserat på rollspelet Dungeons & Dragons

 

 
 
 

 
 
 
 
 

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Inger Fransson den 12 januari 2011