Farväl till sommaren...

Ja, nu är sommaren obönhörligen slut och det kan kännas som en evighet till nästa, men alla årstider har ju sin tjusning och tur är väl det!

Ja, nu är sommaren obönhörligen slut, och det kan kännas som en evighet till nästa, men alla årstider har ju sin tjusning och tur är väl det!
  
Sommaren är ju fantastisk med sol, bad och barnen lediga från skolan. Det är alltid lika vemodigt när sommaren håller på att ta slut, när löven vissnar och kvällarna blir kyliga. Det känns en aning sorgligt, men ända så kan hösten för mig innebära ett lite lugnare liv, och sedan behöver man inte bry sig lika mycket om hur vädret blir. Det tycker jag är ganska skönt!
 
Det kan ju också bli lite tid över till hobbies och andra inomhusaktiviteter. För övrigt tycker jag att hösten kan vara ganska mysig med tända ljus och umgänge med familjen. Då kan man reflektera över sommaren, och tänka tillbaka på semester och andra upplevelser.
 
För mig och min familj kommer hösten i år att kretsa mycket kring flyttbestyr. Vi kommer att flytta in till samhället från den lilla byn, där vi har bott under några år. Det blir något nytt och spännande! För mig kommer nog också den närmaste tiden att innehålla funderingar kring heminredning och färger. Det är alltid lika roligt och spännande att fantisera kring hur det kommer att ta sig ut. Ska jag välja grårutigt eller beigerutigt till soffan i köket? Ja, det tål att tänkas på! En trevlig inredningsbok är "Inred och dekorera ljust och lantligt" av Anna Örnberg. 
 
Vid huset finns också en liten trädgård med jordgubbar och vinbärsbuskar, så chansen finns att fylla på skafferiet med vinterns behov av sylt och saft.  Jag minns när jag var liten och mamma syltade och saftade, det var en höjdpunkt när vinbärssaften var klar att avnjutas. Numera finns kanske inte lika mycket tid till sådana sysslor, men jag önskar att jag någon gång ska finna tid för det.
 
Däremot brukar det bli lite bakning på lediga stunder. Min dotter som är sju år älskar att baka, så det brukar bli lite gott till fikat då och då. Chokladmuffins är hennes favorit, och jag kan bara hålla med. En favoritbok för oss båda är "Baka med barn" av Camilla Pèrez. 
 
När vintern närmar sig kan det ju kännas lite tungt och jobbigt med kyla och snö. Skidåkning och friluftsliv under vinterhalvåret kan vara fantastiskt trevligt och avkopplande. Tänk att efteråt få gå in och sätta sig vid brasan med en kopp choklad, det är väl ändå bland det mysigaste som finns. När sedan adventstiden infinner sig går tiden fram till jul ganska fort, med alla tända ljus och förväntsfulla barn. Vid nyår summerar vi det gamla året, ger varandra nyårslöften och önskar varandra ett gott nytt år. 
 
När vi börjar komma in i slutet på februari är det faktiskt inte så långt till våren, och vi längtar ut till solen. På våren finns det ju vissa saker som i alla fall jag brukar försöka hinna med, som att till exempel sätta om krukväxterna. Det blir så fint och trivsamt inne om växterna ser omskötta och fräscha ut.
 
Första cykelturen på den bara asfalten, och när promenadskorna tas fram ur garderoben är väl ganska härliga vårtecken. Vid den här tiden börjar väl också de flesta att planera för semestern, och vad vi ska göra under den. Ett år har gått och sommaren är här igen med sina ljumma sommarkvällar och sin färgprakt! 
 
Kerstin Andersson/Malå bibliotek 
 
 

Målgrupp:

Skrivet av: Teknikhuset den 17 september 2011