Gör det själv - inredning och renovering

När jag erbjöds att skriva en artikel på temat inredning funderade jag länge på hur jag skulle kunna skriva något kortfattat. Det finns så många teman inom detta ämne att det är väldigt svårt att sammanfatta. Därför har jag valt att fokusera på ett ämne, nämligen kosmetiska förbättringar.

Att renovera och göra huset lite snyggare än de flesta människors önskan. Möjligheterna till förändring kan vara flera och olika:

  1.  Nödvändiga reparationer

Vissa problem kräver särskilda lösningar. Om ditt hem är i dåligt skick, eller om du har lokaliserat ett större fel, måste du helt enkelt gå till botten med problemet och åtgärda det. Det kallar vi nödvändiga reparationer till exempel: läckande tak, svampangrepp, unken lukt mm.

  2.  Strukturell förändring

Du kanske funderar på en strukturell och rumslig förändring till exempel: att ändra serviceutrymmen (badrum, kök), flytta en trappa, förstora eller lägga till fönster i ytterväggar, ombyggnad mm. OBS! Du behöver bygglov för detta! I fall som dessa krävs det i regel yrkesmässig hjälp från en hantverkare.

    3.  Omorganisering

Många problem kan lösas genom att bara utnyttja de existerande ytorna på ett bättre sätt. Du kan göra vissa omplaceringar och omorganiseringar i huset, till exempel ge rummet en ny funktion (kanske ett matrum fungerar bättre som arbetsrum), planera förrådsutrymmena bättre, installera inbyggda skåp eller utnyttja utrymmen som kan finnas under trappor mm.

  4.  Kosmetiska förbättringar

Men kanske räcker det för dig att bara göra små ändringar dvs kosmetiska förbättringar. Inom detta sista tema vill jag fokusera lite mer i detalj.

De flesta hemrenoveringar faller inom denna kategori av den enkla anledningen att de är relativt billiga, lätta att genomföra och ger ett mer eller mindre omedelbart resultat.

Kosmetiska förbättringar kan till exempel vara att:

 • Måla om väggar, tak och trädetaljer
  Möbel2
 • Måla om några möbler
 • Klä om slitna möbler
 • Förnya textildetaljer som gardiner och överkast
 • Reparera och förnya slitna ytor, som att tapetsera om eller lacka om golvet
 • Byta ut mattor eller lägga nytt golv
 • Byta ut skåpluckor
 • Installera bättre belysning
 • Möblera om

De enklaste är att byta ut textilier (gardiner, kuddar). Det kan du göra varje säsong, då har du något nytt var tredje månad. OBS! Du behöver inte alltid köpa allting nytt och använd gärna tidlösa grejor, då kan du kombinera dem bättre under längre tid.

En annan möjlighet som är mycket populär just nu är att måla om gamla möbler. Det finns många bra färgtyper som till exempel kalkfärg. Instruktioner och hjälp kan du hitta på internet. Det är mycket roligt att skapa något helt nytt av en gammal möbel som inte längre passar in i den nya inredningen men som i övrigt är välfungerande.

Möbel1
Kalkfärg är bra att måla med på nästan alla material som används inomhus, till exempel trä, järn, betong, glas och tyg. Ingen slipning eller grundmålning behövs, se bara till att det som ska målas är rent. Denna färgtyp torkar snabbt, det tar ca 30-40 minuter så är ytan torr och luktar nästan ingenting. Men akta dig, detta är ett jätteroligt jobb och kan orsaka "beroende"!

Jag rekommenderar att du köper bra verktyg och använder din egen smak och stil. Då blir varje renoverad möbel ett speciellt föremål i ditt hem.Kanske vill du även byta klädsel på någon möbel, till exempel en fåtölj. Om du inte känner dig modig nog för detta arbete, saknar erfarenhet eller inte har de nödvändiga verktygen, då är det bättre att du anlitar en tapetserare.

Att renovera och göra något själv i ditt hus är en bra aktivitet. Men en allmän oskriven regel: Innan du sätter igång med målarpensel eller borrmaskin, bör du fundera på hur mycket av arbetet du verkligen är kapabel eller behörig att göra själv?

Att utföra inredningsåtgärder - måla tapetsera, sätta kakel, montera upp gardiner eller sätta upp hyllor - kräver en mängd olika kunskaper. Om du har ont om tid, är oerfaren eller helt enkelt otålig så är mitt råd: Anlita yrkesfolk. Det sparar pengar i det långa loppet och du får ett bättre resultat.

Lycka till med din renovering!

Zsuzsanna Bischof, inredningsarkitekt 

 

 

  

 1. Bårder för dekormålning

  Av: Bushman, Jodie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok
 2. Gör om hemma

  Undertitel: inredningstips rum för rum
  Av: Wilhide, Elizabeth
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Handarbete
  Finns som: Bok
 3. Vackert med vintage

  Undertitel: inspiration, idéer, inredning
  Av: Hedengren, Sania
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Handarbete
  Finns som: Bok
 4. Vackra vintagehem

  Undertitel: inredning, gör-det-själv, inspiration
  Av: Zacke, Susanna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Handarbete
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Kerstin Andersson den 6 oktober 2016