Granaporna

Bok för de yngre av bibliotekarien Annalena Hedman i Umeå

Bibliotekarien Annalena Hedman i Umeå har gett ut tre böcker om Abbe och hans kompisar: Min första världssensation, Den skräckslagne stekelsamlaren och Recept för en flygtur.  De böckerna passar för barn i åldern 9 – 12 år. Nu har det kommit en bok för litet yngre barn av henne.

Dennis och Trollet har en plats bakom tvättstugan där de leker. Där bygger de en liten koja. De gör små sängar som små dockor kan sova i, men deras dockor är för stora, så de gör var sin docka av kottar och grankvistar. De gömmer dockorna under mossan och går hem och äter.

Nästa dag när de kommer dit blir de mycket förvånade då tre små figurer ligger i sängarna. Figurerna har runda huvuden, de är ludna och deras öron ser ut som kantareller. Vad kan de vara? Sedan börjar de prata. De säger att de är människor. Dennis och Trollet vill så gärna veta vilka de tre är. De får veta att de äter daggmask och små runda, salta saker. De söker på internet och ringer en expert och får veta att figurerna kallas granapor.

Efter ett tag berättar granaporna att de har glömt var de bor. En hemsk klätterråtta skrämde iväg dem hemifrån. Nu vill de hem igen. Det som kan få dem att minnas är om de blir på bra humör. Dennis och Trollet gör allt för att de ska bli glada. Det visar sig att det inte är så lätt, men till slut hittade granaporna hem.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Synneva Byrkjeland den 12 maj 2014