Hälsans hemligheter och en sked honung

Ett kåseri om hälsa med lite utvikningar hit och dit samt boktips! Serverat med mycket honung! Varsågoda!

Hälsa kan vara så mycket, men den toppar listan på det som värderas högst i livet för de allra flesta. Ändå lever vi inte som vi innerst inne vet att vi borde göra för att få den! Vanans makt är stor och att leva asketiskt passar inte alla. Vad kan vi lära av Nalle Puh? Följ en slingrande tanketråd från Puh till Ayurvedas tusenåriga läkekonst i detta kåseri.
  
Balansen och biologin
För att må bra krävs en balans av rätt föda, rätt motion och de rätta utmaningarna för att inte få för mycket och långvarig stress.”En sund själ i en sund kropp” är ett uttryck som ofta citeras från antikens tänkare Juvenalis - ”Mens sana in corpore sano” på latin.
 
Vad är vi egentligen gjorda för som biologiska varelser? Jo, vi ska i princip ströva omkring i flockar och leva av jakt och av att samla nötter. Stenålderskost är ”inne” just nu och förmodligen rätt och riktigt. Läs t.ex. Michael R. Eades bok Stenålderskost på 2000-talet.
 
 
En doft av honung
När vi nu är inne på ämnet mat så kommer jag osökt att tänka på den lilla kända björnen Nalle Puh i A. A. Milnes klassiska böcker för barn - och vuxna. Puh är en livsnjutare som inte stressar. Så klokt! Det är så man ska leva för att må bra. Dessutom äter han mycket honung. Det är något mystiskt med honung. Öppna en burk och insup dess förföriska doft! Förirra dig i tankar kring dess snåriga tillkomst med bin, som idogt samlar nektar från blomma till blomma.
 
  
Ryska honungsmarknader
I Ryssland har honungen ett rykte som undergörare för hälsan. Varje år ordnas i Moskvas parker honungsmarknader, där det går att provsmaka massor av olika sorter från olika växter och distrikt – akacia, ljung och många andra sorter. Bovetehonungen skattas särskilt högt för sin nyttighet. I Ryssland smetar man även in kroppen med honung vid bastubadet! 
 
 
 
Bin i Epidauros
I Grekland produceras en underbar akaciahonung. I Epidauros, centrum under antiken för kulten av läkekonstens gud Asklepios, nära den gamla antika teatern, så växer en massa pinjetallar, som jag vandrade under en gång. Ett enormt högt surrande dån hördes, som visade sig komma från tusentals bin, som arbetade flitigt i alla trädkronorna med att samla nektar. Som tur var så brydde de sig inte alls om mig!
 
 
Nya rön om honung!
Att honungen är ett riktigt livselixir har man känt till sedan urminnes tider, därför har människor trots fara för sitt liv samlat in den. Jag såg ett väldigt intressant föredrag om honung och hälsa på TV UR samtiden , http://www.ur.se/play/157502, där forskaren  och biologen Alejandra Vasquez  från Lunds universitet, berättade om nya upptäckter om honungen. Speciellt den vilda honungen som inte behandlats, innehåller nyttiga bakterier, som kan bli användbara för både tillverkning av mediciner och hälsokost i en snar framtid. Visste ni att honung har sårläkande egenskaper? 

Ayurveda för kropp och själ
Nalle Puh är en typisk ”kapha” – enligt den indiska ca 6000 år gamla läkekonsten Ayurvedas sätt att indela personligheter . En kapha är ofta överviktig, långsam, tålmodig och med en mild och varm utstrålning som omgivningen uppskattar. Tre kategorier finns:  vata, pitta och kapha. Både kroppstyp och karaktärsdrag bestämmer vad du är. Enligt läran så behöver de tre olika personligheterna eller de så kallade ”doshorna”, olika saker för att må bra och hamna i balans. En trevlig bok i ämnet är Eva Sanners och Peter Ljungbergs Ayurveda för kropp och själ. Den här indelningen liknar lite grann den i västerlandet mer kända indelningen i de fyra temperamenten: sangviniker, koleriker, flegmatiker och melankoliker. Ayurveda påminner också mycket om den kinesiska läkekonsten, som också betonar helheten, balansen kropp och själ, människan och hennes omgivning.
 
Yoga och meditation
Yoga i olika former som sätt att utöva både rörelser och meditation hör också ihop med Ayurveda. Många böcker i dessa ämnen har kommit ut. En film kan också vara bra att låna så att du tydligt ser rörelserna! Dalai Lama - Tibets andlige ledare – är en man som själv tillämpar meditation dagligdags och som har mycket levnadsvisdom att lära ut till sina medmänniskor. Han tror att trots att det inte är det lättaste, så går det ändå att hoppas på att nå varaktig lycka. Läs till exempel Lycka! En handbok i konsten att leva, skriven av Hans helighet Dalai Lama och Howard C. Cutler.
 
Stressen och tiden
Nisse Simonson, hjärnforskare och populär föreläsare, har skrivit boken Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra, där han varnar för den nedbrytande stress, som vi utsätter oss för idag. Under stenåldern så var det bra med adrenalin under kraftuppladdningen vid jakten, men sedan vilade jägaren ut ordentligt efter måltiden – precis som lejonen! Nu vilar nutidsmänniskan i städerna inte tillräckligt utan lever i en ständig stress. Bodil Jönsson, också forskare, har skrivit tänkvärda tankar om vår känsla av brist på tid i sina redan smått klassiska böcker. Läs till exempel den första boken: Tio tankar om tid.
 
Naturens kraft
Naturen har en bra inverkan på hälsan – gå, cykla, jogga och insup den härliga luften och fågelsången! Jag gillar speciellt mycket att fjällvandra. Claes Grundstens grundbok Fjällboken ger bra tips om detta. Eva Robild och Annika Christensens bok En lisa för själen. Trädgård som terapi och friskvård, sjunger långsamhetens lov och påpekar att vila inte alls behöver handla om att ligga i hängmattan – det kan lika gärna bestå av att gräva i kökslandet!
 
Kultur ger hälsa
Kultur har positiv inverkan på hälsan och hjärnans funktion. Läs böcker, gå på teater, titta på konst eller varför inte pröva på att själv skriva en dikt eller måla en tavla! Nära relationer till andra är förstås också viktigt! Hälsans hemligheter. Så lever du ett långt och friskt liv av John Robbins, förklarar varför bergsfolk i Kaukasus, Ecuador och Himalaya har världens friskaste befolkning och mycket annat spännande om hälsa.

Motion för hjärnan
Kanske delar du min skräck för att bli senil på äldre dagar. Lawrence C. Katz och Manning Rubin har skrivit den lilla intressanta boken Håll hjärnan ung!83 enkla övningar i vardagen. Den presenterar även det hoppfulla beskedet att det sker en nybildning av hjärnceller hos vuxna människor! Det är alltså inte kört bara för att man passerat 50 år! Visst är det trösterikt att tänka!

Nya friska mål!
Nu är det hög tid att börja träna på alla sätt! Totalrenovering! Bekämpa den lilla latmasken! Det gäller att peppa upp sig! Tyvärr så är det si och så med uthålligheten. Jag har väldigt mycket ”vata” i mig…
 
 

Birgitta Sandqvist-Andersson / Sorsele bibliotek
  
  

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Birgitta Sandqvist-Andersson den 19 april 2010