Hej då, sommaren!

Sommarhuset ska stängas. Alla spår av sommaren ska väck. Det har rensats, torkats, putsas och fejats och är skinande rent.

 

Sommarhuset ska stängas. Dörren ska låsas - men inte för alltid. Hej då sommaren! Hej då huset! Vi ses till våren.

 
 
Det är en vacker höstdag. Solen ligger lågt, och den är faktiskt varm. Så härligt vackert det är!
Men, men.. hösten är här. Med den tillkommer en gedigen ”att göra inför vintern-lista”.

Sommarhuset ska stängas. Alla spår av sommaren ska väck. Det har rensats, torkats, putsas och fejats  och är skinande rent. Skafferi, kyl och frys är tomma och rengjorda. Den minsta lilla mus ska inte få kalasa på något.  Båten är upptagen under tak. Blomkrukorna är tömda och upp och nedvända för frostens skull. Vattnet är avstängt. Trädgårdsmöblerna har fått ny plats inne i uthuset. Allt är bortstädat och rent och snyggt. Jag borde vara nöjd och visst är jag det, men varför känns då allt så vemodigt? Inom mig hör jag Marie Fredriksson sjunga:  ”Det finns en känsla i hjärtats djup - den kommer alltid när sommaren är slut”  Det är den där känslan av att något tar slut, något försvinner, som får mig att känna mig dyster.  För sommaren gick så fort.

Sommaren låg där oändlig i våras, men nu känns det som om den varade bara några snabba veckor. Tänk allt som vi skulle göra! Måla, reparera, bygga, läsa, motionera, slappa, gå på utflykter, sola, bada, hälsa på kompisar, få många besök av kompisar och så vidare. Hann vi med allt? Nej, förstås inte allt, balkongens staket borde ha målats en gång till och gardinerna i köket blev inte sydda, men det går att leva med det! Ju mer jag tänker på sommaren desto mer upptäcker jag det som faktiskt hanns med. Så det så! Men det känns som det gick så fort!

Vardagen är tillbaka och jo, jag är glad att få träffa mina arbetskamrater igen. Och det känns bra att få strukturera upp mitt arbete och familjens fritidssysselsättningar.

 
 
Hösten betyder ett nytt läsår för studenterna. Nytt schema, kanske nya klasskamrater och nya kurser. Det finns en liten skolflicka inom mig.  Jag vill också börja skolan, lära mig nya saker, men jag längtar också efter att få köpa nya pennor, pennfack och anteckningsblock.

Hösten är upptaktstid. Det är upptaktsträffar, ”kick-offer”
och nystarter.  Nu är det dags att börja gå kurs, börja gå på gympan, börja ta itu med saker som varit åsidosatta. Nu järnspikar! Sommarens goda, långa mat- och dryckkvällar, fikastunder på stranden, improviserade tupplurar under skuggan är minnen som förbleknar. Shorts och t-shirt byts ut till lite mer proper klädsel. Väckarklockan ringer igen på mornarna. Dags för uppryckning! Dags att bli arbetsivrig och alert!

Hösten betyder inte bara arbete! Man behöver inte stänga in sig. Javisst blir det mysigare att få tända ljus och dricka te och läsa böcker. Men med de årstider som bjuds på här uppe är det också härligt att vara ute. Det är fantastiskt att få vara ute i naturen och det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder, som min gamla gympalärare brukade säga. Varför inte då passa på att lyssna på en bok i örat? Det är dubbel glädje - litteratur och motion!

Solen börjar bli svalare och jag går en sista sväng runt i området. Badstranden är öde. Här har vi tillbringat så många timmar och nu är det en oändlighet innan jag ska få stoppa ner tårna i det kalla havsvattnet igen.  Träffar andra stuggrannar, vi säger ”hejdå” och ”vi ses till våren”.  Det känns som om det är en evighet dit. Jag längtar redan efter den opretentiösa samvaron med grannarna.
 
Nu är det dags att låsa dörren, men inte för evigt!  I varje dörr som stängs finns löftet om att den snart ska låsas upp igen. Vi ska snart ses igen. Allt som avslutas andas en förväntan om att åter få sättas igång igen. Sommarhusets dörr ska låsas upp och det ska vädras inför en ny semestersäsong. Trädgårdsmöblerna ska ut igen, nya blommar ska planteras och båten ska sjösättas igen.  Allt pyssel som inte blev gjort är kvar.
 
Hej då huset, vi ses till våren! Då är jag åter redo!
 
 
Tips på checklistor när det är dags att stänga stugan för vintern
 
Hemmakanalen
Hus och hem
Järnia
 
 
Tips på låtar att lyssna på i höstmörkret
"Mellan sommar och höst" av Marie Fredriksson
"Farväl till sommaren" av Lasse Berghagen
"Hösten spelar på stuprörsflöjt" av Lasse Berghagen
"Sommaren du fick" av Benny Andersson och Björn Ulveus, med Helen Sjöholm
Låna musiken online på www.musikwebb.se  Lånekort krävs.

 
 
Tips på böcker att läsa då sommaren har flytt
 
Vinterdöd av Rennie Airth
Magnetisörens femte vinter av Per Olov Enquist
Vinterpaviljongen av Judith Lennox
Vinter i paradiset av Ulf Lundell
En helvetes vinter av Daniel Woodrell
 
 
/ Magdalena Sjöström, Norsjö bibliotek

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Magdalena Sjöström den 10 september 2010