I odjurets trädgård

1933 -34 var de år då nazismen visade sitt rätta ansikte. Diplomatfamiljen Dodd var på plats i händelsernas centrum.

Professor Dodd utsågs till amerikansk ambassadör och flyttade till Berlin med sin familj – sin fru och sina vuxna barn – en son och en dotter. Till en början såg familjen bara Tysklands och tyskarnas goda sidor.

Speciellt den flörtiga dottern Martha njöt av den lyxiga miljön och alla praktfulla fester. Hon inledde den ena förbindelsen efter den andra med både tyska militärer och diplomater av andra nationaliteter.

Under dessa år så inträffade dock allt fler negativa händelser - amerikaner misshandlades för att de inte gjort Hitler-hälsningen, judar förföljdes och förlorade allt fler medborgerliga rättigheter.

”Kristallnatten” då judiska affärer förstördes och judar mördades och ”De långa knivarnas natt”, då Hitler rensade ut ledande personer i sin närhet, blev väckarklockor även för familjen Dodd. Professor Dodd blev till sist en ivrig förespråkare för att nazismen skulle stoppas och att USA skulle gå med i kriget mot Tyskland.

Boken hämtar faktaunderlag från dagboksskildringar och brev och får karaktären av ögonvittnesskildring av en dramatisk och kuslig tid.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Birgitta Sandqvist-Andersson den 6 september 2013