I skuggan av ett geni

På jakt efter en geniförklarad farfar.

Biografin I skuggan av ett geni är inte bara berättelsen om den store företagsledaren och uppfinnaren Alvar Lindmark i Skellefteå, det är också en berättelse om de personer runt omkring honom som möjliggjorde hans framgång. Så här beskriver till exempel författaren Anna Sundström Lindmark, Alvars sondotter, sin farmor Sanna, Alvars hustru: "Allt han hade ansvar för var hon en del i, en nödvändig förutsättning för att han skulle klara av att driva vidare."

Det här är en mycket intressant bok där läsaren får följa författarens sökande efter en farfar hon aldrig träffat, men som var internationellt känd i och med att han grundade storföretaget Alimak. Hennes berättelse är högst personlig och hon väjer inte för de hemligheter som funnits och fortfarande till viss del existerar inom familjen. På ett utlämnande sätt beskriver hon också hur det som skett långt bak i tiden - sorger, skam och sjukdom, kanske påverkar även hennes eget liv.

Boken är utformad lite som en pusseldeckare, den är svår att lägga ifrån sig. Anna Sundström Lindmark hittar ständigt nya ledtrådar till vem hennes farfar var och till familjens historia som hon väver samman med sitt eget liv och de band hon känner till sin farfar.

Jag tycker det är intressant att hon på ett tydligt sätt försöker se kvinnornas del i männens framgångar på den här tiden. Hur deras berättelser oftast blivit osynliggjorda och inte getts någon speciell betydelse trots att de på femtiotalet ofta tog hand om hem och barn utan någon insats från mannen. Sundström Lindmark vågar även här dra paralleller till sitt eget liv och de eventuella likheter som kan finnas till hennes egna förhållanden.

Det här en bladvändare och kanske är intresset extra stort för oss som har Skellefteå så nära, men jag tror alla som har något historiskt intresse och uppskattar en god berättelse har mycket ut av den här boken.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Berith Enkvist den 16 maj 2016