Internationella dagen mot trans- och homofobi

Idag, den 17 maj, uppmärksammar vi den internationella dagen mot homofobi, bifobi och transfobi för att lyfta medvetenheten om hur viktigt det är att homosexuella, bisexuella och transpersoner inte utsätts för diskriminering.

Hur HBTQI smart är du?

Testa dina kunskaper här, eller kom på biblioteket och gå quizen som tipsrunda istället. Quizen kan du göra digitalt redan nu, tipsrundan kan du gå och hämta talonger till bredvid den svarta brevlådan intill bibliotekets ytterdörr från och med den 17/5 fram till den 21/5. 

Fyll gärna i namn och highscore på den digitala quizen så får vinnaren som har högst poäng välja en bokgåva. 

Svarstalong finns bredvid vår svarta brevlåda till höger om ytterdörren. När du fyllt i den, namn och telefonnummer kan du lägga ner talongen i brevlådan så drar vi en vinnare  som får varsin bokgåva. 

Den 17/5

Vi flyttar utomhus en liten stund och kommer att finnas utomhus mitt emot Stay med vår cykel och vagn. Böcker på temat HBTQ kommer att gå låna och en tipsrunda finns i anslutning till bibliotekslokalen. Kom gärna förbi och bläddra i böcker och delta i tipsrundan. 

Vilka rättigheter har du som HBTQ person i Sverige? 

Genom att klicka på länkarna med det språk du vill läsa på så laddar du ner en broschyr i pdf format som är till för dig som är ung hbtq-person och som nyligen har kommit till Sverige. Hbtq-personer är homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera personer.

I broschyren finns information om vilka
rättigheter du har som hbtq-person i Sverige. Längst bak finns en lista på organisationer, myndigheter och webbplatser där du kan få
mer information, hjälp och stöd.

Lagarna i Sverige utgår från FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Det betyder att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. Ingen får hota dig, slå dig eller behandla dig sämre för att du är homosexuell, bisexuell, transperson eller queer. 

HBTQ diplomerade

Norsjö bibliotek har tillsammans med övriga V8biblioteken genomgått en HBTQ diplomering. Detta via ett samarbete mellan Regionbiblioteket och Folkhälsoenheten vid Region Västerbotten.

Syftet med hbtq-diplomeringen är att sätta igång ett strukturerat och långsiktigt arbete med hbtq, normer och jämlikhet i bibliotekets verksamhet utifrån målgrupp, arbetsmiljö och utveckling.


Processen för att bli hbtq-diplomerad har innehållit webbutbildning, föreläsningar, en individuell reflektionsuppgift samt en granskning och framtagande av handlingsplan för fortsatt arbete med hbtq, normer och jämlikhet i verksamheterna.