Isamone

Vad händer när tekniken gör att du kan radera dina egna minnen? Läs en spännande bok och en riktigt bra science fiction-historia, som bäddar för sträckläsning och sena nätter.

Som bibliotekarie läser jag en hel del. Efter 58 sidor har det hänt mer i den här boken än i de andra fyra som jag har läst den här veckan. Isamone är så spännande att jag måste läsa klart den stående vid spisen medan jag lagar middag.

Författaren Kurt Levlin verkar inspirerad av tidiga science fiction-författare som gärna utvecklade sina historier utifrån en enda idé. I den här berättelsen är frågan: vad händer när tekniken ger oss makt att ändra våra minnen och därmed våra personligheter.

Att slippa minnas
17-åriga Simone är tyngd av sitt förflutna. Hon arbetar för staten mot löftet att själv få ändra sina minnen och glömma sitt traumatiska förflutna. Ett krig pågår och Simone arbetar som agent. Efter varje uppdrag raderas hennes minnen, men minnena från hennes senaste uppdrag försvinner av någon anledning inte helt.

Bokens kapitel är döpta efter huvudpersonerna och berättar historien från deras perspektiv. Ibland berättas samma händelse ur olika perspektiv. Det finns en tydlig struktur som gör boken lättläst, men det är inte en enkel historia för det.

Fantastisk bok om stora frågor
Krigets fasor beskrivs utan censur men den känslomässiga sidan av förtrycket tar störst plats. Isamone är en fantastisk bok om de stora frågorna, berättad på ett underhållande och spännande sätt. Funderingar kring makt, etik och vad själva jaget består av är frågor som lyfter boken. Jag kan verkligen rekommendera den till alla.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Tommy Bildström, Mina bibliotek den 2 juni 2015