Jogga lugnt!

Löparboomen har verkligen tagit Sverige med storm. Så fort vägarna börjar tina fram börjar människor springa längs vägkanterna. Kanske är det enkelheten som lockar? Att det faktiskt räcker med ett par skor för att ta sig ut. Men för den som vill läsa på har det kommit många böcker de senaste åren som kan vara intressanta för den som vill ut och springa!

Författaren Martina Haag har skrivit bok om hennes väg till marathonlöpare, Heja Heja!, väldigt inspirerande för den som ännu inte tagit sig upp ur soffan, humoristisk och befriad från pekpinnar. Man känner väl igen tonläget från Martinas andra böcker och man kan skrattar både med och åt henne.


Haag är faktiskt inte den första författare som skrivit om sin löpning. Haruki Murakami, känd för bl.a. Norwegian Wood och Kafka på stranden, är även han långdistanslöpare och skrev redan 2011 Vad jag pratar om när jag pratar om löpning, en bok hur löpningen har påverkat både hans författarskap och liv.


För den som känner sig sugen på att komma ut i spåret eller som vill förbättra sig har journalisten Jessica Almenäs och träningsprofilen Lovisa Sandström skrivit Stora löparboken för kvinnor. De två tyckte att det fattades en bra träningsbok som tar upp alla aspekter kring löpning för just kvinnor, hur man ska träna utöver löpning och hur man ska tänka efter en graviditet.


Kristina Andersson är dietist och har skrivit många böcker kring kost och hälsa. I Smart mat för löpare skriver hon om hur man kan tänka kring kosten för att få ut det mesta av sin träning.


Born to run är inte bara en låt av Bruce Springsteen utan även titeln på en bok om varför vi människor tränar, hur vi gör det och vad vi hoppas uppnå.  Det här är boken som inspirerade människor att ta av sig joggingskorna och springa barfota.


I boken Yoga & jogga: den ultimata träningskombon förklarar man varför yoga och jogga är den perfekta träningskombinationen och man dessutom får uppslag till olika träningsprogram beroende på hur långt man är intresserad av att springa


Om man är mer intresserad av att läsa om löpare än att själva ge sig ut I spåren kan man läsa Snabbare än blixten. Biografin om Usain Bolt, den sexfaldige OS-medaljören från Jamaica som berättar om hans väg till de stora framgångarna inom sprint.

 1. Heja, heja!

  Undertitel: [från att orka stappla 20 meter till att springa marathon]
  Av: Haag, Martina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Allmän idrott, fri idrott
  Finns som: Bok
 2. Kafka på stranden

  Av: Murakami, Haruki
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från övriga språk
  Finns som: Bok
 3. Stora löparboken för kvinnor

  Av: Almenäs, Jessica
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Allmän idrott, fri idrott
  Finns som: Bok
 4. Smart mat för löpare

  Undertitel: så mycket mer än en kokbok! : [konstknepen som tar dig ända in i mål!]
  Av: Andersson, Kristina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Medicinsk fyiologi, biofysik och kemi
  Finns som: Bok
 5. Born to run

  Undertitel: [jakten på löpningens själ]
  Av: McDougall, Christopher
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Allmän idrott, fri idrott
  Finns som: Bok
 6. Snabbare än blixten

  Undertitel: min självbiografi
  Av: Bolt, Usain
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Sport, skolidrott, elitidrott, doping inom idrott, mm.
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Jannice Jonsson den 11 maj 2015