Källkritik

Att vara källkritiskt är ett bra förhållningssätt, inte bara under skolarbete utan även i andra sammanhang. Källkritik behövs för att motverka vinklad och vilseledande innehåll. För att motverka viral underhållning bara för att skapa annonsintäkter, dold marknadsföring, bedrägliga affärer och att stoppa rykten och förtal.

När man skriver en rapport eller uppsats är det särskilt viktigt att veta att man baserar sina påstående och slutsatser på sanningsenliga och riktiga källor.

Nedan finns tips och checklistor för att du ska lyckas kritiskt granska den information som du samlar in inför ditt skolarbete.

Tips:

  • Sätt citattecken ("så här") och gör en sökning i en söktjänst
  • Skriv i sökrutan på google Link: framför det du söker på, tex link:svarta madam för att undersöka vilka sajter som länkar till den källa som du vill granska och hur många de är. 
  • Är det en bild du vill kontrollera högerklicka på den och välj "sök efter bild" Med bildsök kan du ladda upp en bild och söka efter liknande eller exakt samma bildinnehåll.
  • På TinEye (www.tineye.com)  kan man ladda upp en digital bild eller ange en exakt webbadress till en bild. Där kan du få reda på var bilden används(bland de sidor som tjänsten indexerat) och du får även se om bilden finns i andra ändrade versioner. 
  • Att avgöra om en digital bild är äkta eller har blivit manipulerad är svårt, ett trixs kan vara att använda ordet "hoax" (som är det engelska ordet för bluff) bland dina sökord. Då kan du hitta lite mer information med lite tur. t ex Kedjebrgev hoax
  • Kort lista över vad du ska tänka på när du söker information - Säkerhetspolitik.se 
  • Bakom Källkritikbyrån står Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner som tillsammans grundade Viralgranskaren. Här granskas systematiskt falska påståenden på nätet, men samtidigt behöver en viralgranskare idag vara så mycket mer: inte bara granska, utan stärka. Inte bara vara källkritisk, utan också bygga motståndskraft och skapa självtillit - Källkritikbyrån
  • Källkritik på internet. Här finns mycket matnyttigt. Om du vill veta vem som äger ett domännamn anväder du en tjänst som heter Whois och är en databas över domänregistreringar - https://internetstiftelsen.se/sok-doman/

Källa: Internetstiftelsen, Studylib och viralgranskaren